Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Факти и митове относно ромите представят и дискутират в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:08 / 23.01.2013Коментари ()2544
© Plovdiv24.bg
Кръгла маса на тема "Факти срещу митове - социални дистанции в българското общество", ще се проведе на 28.01.2013 г. от 11 часа в х-л Империал, гр. Пловдив. Участници ще бъдат представители на EVN България, Институт Отворено Общество - София, Община Пловдив и др.

"Ромите не си плащат тока, не учат, не работят". Това са някои от митовете за ромите, които проектът на Институт Отворено Общество - София със заглавие "Факти срещу митове" оборва, защото:

- По данни на EVNБългария, събираемостта на сметките за електричество в един от най-големите ромски квартали в Европа - Столипиново (Пловдив), е около 95%)
- Според информация на Институт Отворено Общество - София в момента в страната има около 3000 университетски студенти от ромски произход, обучаващи се в различни дисциплини, като около 120 от тях се обучават в медицински специалности, а броят им всяка година расте.
- Ромите работят, стига да ги вземат на работа - и в държавната администрация и в частните компании,а дори и в институциите следящи за прилагането на законите.
- Причините за миграции навън са същите като за останалата част от българите, мигриращи извън страната - работа и образование.

Въпреки това, едва 11,6% от българите са съгласни те или децата им да сключат брак с роми. 45,6% от българите са склонни да живеят в един квартал с хора от ромски произход, а едва 27% от българите са съгласни да работят на място, в което началникът е от ромски произход.

Тези и други факти и митове относно ромската общност в България ще бъдат представени и дискутирани на 28.01.2013 г. от 11.00 ч. в хотел Империал, гр. Пловдив.

В събитието ще участват Калина Трифонова - член на УС на EVNБългария, Димитър Димитров - директор на програма "Рома" в Институт Отворено Общество - София, адвокат Даниела Михайлова от СНЦ "Инициатива за равни възможности", представители на местната власт в Пловдив, представители граждански организации, независими експерти.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Fakti-i-mitove-otnosno-romite-predstavyat-i-diskutirat-v-Plovdiv-410605
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.