Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Денят на родилната помощ - Бабинден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:57 / 21.01.2005Коментари ()1542
Традиционният български женски празник Бабинден се празнува днес по стария календарен стил. Повече от половин век 21 януари се чества и като ден на родилната помощ.
С оригинална проява беше отбелязан празникът в Пловдив. Бебета-спортисти премериха сили в дисциплината "най-бързо пълзене". По двуметровата писта се впуснаха девет съперника, като най-пъргава излезе десетмесечната Зехра Чауш. Тя постави невероятния рекорд от 10 секунди и беше наградена за високото спортно постижение. Това се случи на градския празник на бебето, съвместно организиран от Община Пловдив, Центъра за бременни жени и ДКЦ-І. За най-артистичен спортист беше обявен Димитър Атанасов (11 месеца). Специални грамоти, медальони и подаръци бяха връчени лично от кмета Чомаков на последното пловдивско бебе за 2004 г. и първото за 2005 - Васил Козаров и Васил Петров. Призьорите бяха поздравени с изпълнения на детската танцова школа.
Днес лекарите и акушерките в пазарджишката болница спазиха традицията и извършиха характерния за Бабинден ритуал, в който родилка полива ръцете на най-възрастния лекар в отделението. Областният управител на Пазарджик Иван Димитров бе подготвил специален подарък и цветя за всички от екипа на родилното отделение, предаде радио Деж. 1858 са родените през 2004 година деца в община Пазарджик. 1849 от тях са родени в града, а девет в селата.
Около 60 деца бяха включени в традиционния ритуал “Даване на име на дете”, който се проведе в общината във Велинград с участието на фолклорния ансамбъл “Чепино”, съобщи Focus news. Послучай Бабинден жителите на града се събраха на тържество на централния площад “Николай Гяуров”. Младежки духов оркестър, мажоретки и няколко фолклорни състава участваха в празника. Съпругите на посланиците на Бразилия, Аржентина и Монголия представиха Международния женски клуб на празника и се присъединиха към хорото на площада.
Маскирани баби пяха и танцуваха по улиците на пловдивското село Брестник по време на празника Бабинден. По традиция те окъпаха акушерката в селската чешма, предаде БТА.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Denyat-na-rodilnata-pomosht-Babinden-4112
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.