Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Германски депутати отказаха да почетат паметта на жертвите на нацизма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 22.01.2005Коментари ()809
Крайнодесни германски депутати отказаха да участват в церемониите в памет на жертвите на нацизма и настояха вместо това да бъде осъдено разрушаването на Дрезден от съюзническите сили, предаде ДПА. Членове на Германската национална партия (ГНП) демонстративно останаха на столовете си, докато останалите членове на провинциалния парламент на Саксония станаха прави и запазиха минута мълчание в памет на жертвите на нацизма. Няколко депутати от ГНП излязоха от залата, затръшвайки вратите след себе си. В последвалите дебати членове на партията обвиниха другите политически партии, че не почитат паметта на "истинските жертви", които според тях са десетките хиляди жители на Дрезден, загинали при британската бомбардировка на града на 13 февруари 1945 г. ГНП поиска да бъде приета резолюция, осъждаща извършените от съюзниците зверства срещу германския народ. Председателят на парламента отхвърли предложението.
Депутатите в полския Сейм почетоха днес паметта на загиналите във фашисткия концлегер Освиенцим, отбелязвайки 60-та годишнина от освобождаването му от съветските войници, предаде ИТАР-ТАСС. "Това най-страшно гробище в съвременна Европа стана символ на всички лагери на смъртта, създадени от Третия райх на окупираните полски територии", се посочва в специална декларация на полския парламент послучай 60-та годишнина от освобождаването на концлагера. "Същевременно лагерът напомня за последиците, до които водят опитите да бъде реализирана идеологията на национал-социализма", се казва още в нея.
В Освиенцим са загинали между 1,5 и 2,2 милиона души, повечето от които евреи. Информацията е на БТА.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Germanski-deputati-otkazaha-da-pochetat-pametta-na-zhertvite-na-nacizma-4116
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.