Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българските градове и абсурдът на пътните такси
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:17 / 22.01.2005Коментари ()1237
Две седмици след въвеждането на такси за междуселищните пътища, в България призовават към промяна на това, което наричат абсурдна система, принуждаваща жителите на най-малко един град да плащат, за да погребат своите близки, съобщава агенция Франс прес.
Жител на черноморския град Варна в сряда започна протест срещу системата, изискваща от шофьорите да плащат такса, за да използват пътя до гробището. Росен Марков, лидер на Партията на българските мъже, легна в ковчег с надпис “Не ни погребвайте с пътни такси”. Гробището на Варна е на три километра от центъра на града и хората трябва да плащат най-малко четири евро, за да отидат с кола до него, пояснява агенцията.
“Проблемът, е че някои пътища, свързващи отделни квартали на градовете, са заведени като междуселищни, и от един момент нататък трябва да плащаш, за да ги използваш”, заявява Благовеста Йорданова от градската управа на Варна.
Според Марков е разбираемо да се плаща за магистрала, но да се въвеждат такси за пътища в толково лошо състояние е възмутително. Възрастни хора, които редовно посещават гробищния парк, започнаха да събират подписка срещу таксата.
Това не е единственият проблем във Варна, допълва агенцията. Шофьорите и транспортните фирми също трябва да плащат, за да използват пътищата от и за близките курорти “Св. Константин и Елена” и Златни пясъци. “Курортите са си курорти, но по бреговата линия живеят и други хора. Една трета от жителите на Варна ще трябва да плащат, за да се приберат у дома”, казва още Марков.
Общинският съвет във Варна подготвя писмо до Народното събрание и министър-председателя Симеон Сакскобургготски, в което ще настоява да бъдат отменени таксите за пътищата до гробището и околните курорти.
Жителите на някои не толкова отдалечени квартали на Бургас край морето, Пловдив на юг и Русе на север също са изправени пред необходимостта да плащат, за да отидат на работа. В Бургас до почти всички квартали може да се стигне само по така наречените “междуселищни пътища”. Градската управа е протестирала срещу това пред Изпълнителна агенция “Пътища” още два месеца преди да влезе в сила системата за таксуване. Полученият отговор е гласял, че законът ще бъде преразгледан.
Столицата София изглежда няма този проблем, тъй като при нея всички жилищни райони са включени в пътната мрежа на града, казва служител на градската управа.
“Проблемът не засяга само един или два града и той трябва да бъде разрешен, но отговорните за това предпочитат да се крият зад изявления от сорта, че законът си е закон, заявява служител от градската управа на Бургас.
От 7 февруари полицията ще започне да налага глоби за шофиране по междусилищните пътища без платена такса.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Bulgarskite-gradove-i-absurdut-na-putnite-taksi-4122
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.