Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Открити уроци по повод Световния ден на влажните зони
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 31.01.2013Коментари ()962
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Патриарх Евтимий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученици от три училища ще вземат участие в организираните от Басейнова дирекция-Пловдив открити уроци по повод Световния ден на влажните зони - 2 февруари.

Експерти от БД-Пловдив и "Зелени Балкани" ще запознаят учениците със значимостта на влажните зони за опазване на водите и водните екосистеми. Предвидени са забавни игри с много творчество и емоции.

Откритите уроци ще се проведат в сградата на Басейнова дирекция Пловдив, ул. "Янко Сакъзов", 35 /до ВИХВП/ на: 1 февруари (петък) от 14.30 ч. с ученици от ОУ "Елин Пелин"-Пловдив" и на 2 февруари (събота) от 9:45 часа с ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан"-Стара Загора и СОУ "Свети Патриарх Евтимий". Училища са членове на Младежкия воден парламент.

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони - Рамсарска конвенция.

През 2013 г. темата на кампанията е "Влажни зони и управление на водите". Световният ден на 2 февруари ще бъде отбелязан под надслов: "Влажните зони съхраняват водата".

Основната цел на кампанията за Световния ден на влажните зони през 2013 година е да се повиши обществената отговорност за взаимната зависимост между водата и влажните зони, да се акцентира на начини за равномерно, справедливо разпределение на водата между различните заинтересовани страни и да се разбере, че без влажните зони няма да има и вода.

Влажните зони са екосистеми, в които водата е основният фактор, от който зависят екологичните условия и свързаните с тях животни и растения. Съгласно Конвенцията, влажните зони са: "блата, торфища, мочурища или открити водни площи, естествени или изкуствени, постоянни или временни, статични или течащи, сладки, бракични или солени, включително територии с морска вода, дълбочината на които при отлив не надхвърля шест метра".

Връзката вода, човек и влажни зони винаги е била в основата на Рамсарската конвенция. Влажните зони представляват ресурс с голяма социално-икономическа, научна и културна стойност, като техните загуби са непоправими. Влажните зони предоставят основни екосистемни услуги т.е. те облагодетелстват човека с ресурсите на природата, като изпълняват ролята на регулатори и доставчици на вода. По този начин управлението на водите и "разумното ползване" на влажните зони са изключително взаимно свързани.

В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 380,2 ха, представляващи 0,32 % от територията на страната. Това са "Атанасовско езеро", "Комплекс Беленски острови", "Дуранкулашко езеро", "Остров Ибиша", "Шабленско езеро", "Местността Пода", "Поморийско езеро", "Комплекс Ропотамо", "Езеро Сребърна", "Езеро Вая" и "Карстов комплекс Драгоманско блато".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otkriti-uroci-po-povod-Svetovniya-den-na-vlazhnite-zoni-412724
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.