Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Район "Западен“, община Пловдив, даде официален старт на проект "Грижи в домашна среда“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:51 / 23.02.2013Коментари ()2171
©
Кметът на район "Западен" на община Пловдив Десислава Желязкова даде официален старт на действия по организация, изпълнение и управление на проект "Грижи в домашна среда". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси" по схема за безвъзмездна финансова помощ BG 051РО001-5.1.04 "Помощ в дома", съфинансиран от Европейския социален фонд. Основната цел на проекта е подобряване качеството на живот на лица с увреждания и самотни хора чрез осигуряване на качествена грижа в семейна среда и постигане на социална адаптивност в рамките на съществуващата инвалидност.

В рамките на схемата ще се даде възможност на съществуващия "Домашен социален патронаж" да разшири дейността си чрез Звено за услуга в домашна среда към район "Западен". То ще предостави по иновативен начин три типа почасови услуги: за лична помощ; помощ за комунално-битови дейности и помощ за социално включване.

Потребители са хора с увреждания, което ги поставя в невъзможност да се грижат за себе си; деца до 18 години с 50 и над 50% увреждания, които се нуждаят от обслужване; самотно живеещи възрастни хора, които не са в състояние сами да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си. Възможност за тези услуги ще могат да получат 40 потребители от район "Западен", което включва услугите: помощ за поддържане на лична хигиена; при събличане и обличане; при хранене; при вземане на лекарства, предписани от лекар; при рехабилитационни и други специализирани услуги.

В звеното ще бъдат ангажирани 18 безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, които ще бъдат обучени за това и ще бъде разделени три групи: 8 от тях като социален асистент; 5 - специалисти в социалната услуга и 5 като домашни санитари.

Други лица, наети като доставчици на услуги, ще помагат за социалното включване на обслужваните лица - посещение на кино, театър, концерти, развлечения и занимания в дома и извън него, помощ при написване на писма, заявления и подаването им. Трети доставчици ще извършват комунално-битови дейности, като ежедневно снабдяване с хранителни продукти и лекарства, почистване на дома, извършване или съдействие за дребни битови ремонти, извършване на административни услуги, приготвяне на храна.

Заявки за получаване или предоставяне на услугите могат да се направят в рамките на три седмици в специализираното Звено в районната администрация от 4 до 22 март 2013 година.

Проектът е на стойност 197 871,19 лева и с обща продължителност 17 месеца, от които период на предоставяне на услугата - 10 месеца. Ръководител на проекта е Пламена Пачова, координатор - Гергана Мечкарова, юрист - Атанас Петров.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Raion-Zapaden-obshtina-Plovdiv-dade-oficialen-start-na-proekt-Grizhi-v-domashna-sreda-417734
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.