Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обявиха номинациите за ''Оскар''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:31 / 25.01.2005Коментари ()1048
Днес в Лос-Анджелис бяха обявени номинациите за наградата за филмово изкуство "Оскар", присъждана всяка година от киноакадемията на САЩ. По традиция списъкът с имената на претендентите се огласява от президента на Академията и някой известен актьор. Тази година на президента Франк Пиърсън асистираше актьорът Ейдриън Броуди, който получи "Оскар" през 2003 г. за ролята си във филма на Ролан Полански "Пианистът".
Пиърсън и Броуди съобщиха по пет имена на номинирани в 10 от общо 24 категории. Останалите имена се раздават на журналистите в писмен вид и се публикуват в интернет.
Тази година за наградите "Оскар" са се кандидатирали 267 филма. Според правилата на академията филмът-претендент трябва да бъде с продължителност не по-малка от 40 минути, да бъде записан на 35 или 70-мм лента или в цифров формат.
"Авиаторът" на Мартин Скорсезе получи 11 номинации, сред които и най-престижните - за най-добър филм, най-добър актьор (Леонардо ди Каприо) и най-добър режисьор.
Филмът на Клин Истууд "Момиче за милион долара" и драмата "В търсене на Нетландия" - разказ за живота на автора на "Питър Пан" Джеймс Матю Бари - получиха по 7 номинации. Клинт Истууд също ще се състезава в категориите за най-добър режисьор и най-добър актьор.
Биографичният филм за знаменития музикант и певец Рей Чарлз - "Рей" - е номиниран в 6 категории, а комедията "Настрани" - 5.
За званието най-добър филм ще се борят "Авиаторът", "Странично", "Момиче за милион долара", "Вълшебната страна" ("В търсене на Нетландия") и "Рей".
За най-добър актьор на 2004 ще спорят Дон Чидъл ("Отец Раул"), Джони Деп ("В търсене на Нетландия"), Леонардо ди Каприо ("Авиаторът"), Клинт Истууд ("Момиче за милион долара") и Джейми Фокс ("Рей").
Номинациите за най-добра актриса са: Анет Бенинг ("Да бъдеш Джулия" ("Театър"), Каталина Сандино Морено ("Мария, изпълнена с милост"), Имелда Стонтън ("Вера Дрейк"), Хилари Суонк ("Момиче за милион долара") и Кейт Уинслет ("Вечното сияние на страстта").
За званието най-добър режисьор претендират Мартин Скорсезе ("Авиаторът"), Клинт Истууд ("Момиче за милион долара"), Тейлър Хакфорд ("Рей"), Майк Ли ("Вера Дрейк") и Александър Пейн ("Настрани").
За най-добър изпълнител на второстепенна мъжка роля са номинирани Алън Елда ("Авиаторът"), Томас Хейдън Чърч ("Настрани"), Джейми Фокс ("Съучастникът"), Морган Фриймън ("Момиче за милион долара"), Клайв Оуен ("По-близо").
Наградата за най-добра второстепенна женска роля ще оспорват Кейт Бланшет ("Авиаторът"), Лаура Лини ("Кинси"), Вирджиния Мадсън ("Настрани"), Софи Оконедо ("Хотел "Руанда") и Натали Портман ("По-близо").
Номинациите за най-добър чуждестранен филма са: "Като в рая" (Швеция), "Хорът" (Франция), "Падение" (Германия), "Морето отвътре" (Испания) и "Вчера" (ЮАР).
77-та тържествена церемония по връчването н астатуетките "Оскар" ще се състои на 27 февруари в Лос Анджелис.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Obyaviha-nominaciite-za-Oskar-4185
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.