Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В УМБАЛ "Св. Георги" оперираха 4 деца и 1 възрастен с лицево-черепни аномалии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:27 / 07.03.2013Коментари ()8651
©
Снимка: Архив
Сложни лицево-черепни операции на деца извършиха в УМБАЛ "Свети Георги" френски и български хирурзи. Това съобщи доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия в пловдивската университетска болница.

Той и колегата му проф. д-р Юрий Анастасов, началник на Отделението по пластична и краниофациална хирургия, заедно с хирурзите от Университетската болница в Лил проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем до момента са направили 4 операции на деца и една на възрастен. Предстоят още две операции на деца.

Първият малък пациент е на 10 месеца и е с деформираща плагиоцефалия. Състоянието е резултат на различни механични въздействия в ранна детска възраст, когато връзките между костите на черепа все още не са напълно вкостени и сраснали и това води до трайни деформации на главата. Някои от тях са и с тежък козметичен дефект. Операцията е продължила 6 часа, като за това време лекарите са направили цялостна реконструкция на лицевата част на главата.

Вторият случай е на момиченце на 2 години с недобро затваряне на средните структури на черепа. Вследствие на тази аномалия меки ципи и тъкани пречат на мозъка да се развива. Наблюдават се и промени в чертите на лицето - удебеляване в определени зони, което причинява появата на т.нар. лъвско лице (facies leontina). Тези деформации също са наложили пълна реконструкция.

С неправилно зарастване на черепните шевове е 5-месечно бебе. Аномалията е довела до късно започнало развитие. Тъй като проблемът е разрешен оперативно в толкова ранна възраст, по-нататък детето няма да изостане от своите връстници.

Четвъртият малък пациент е с лицева аномалия "заешка устна" или "вълча паст". В отделението по пластична и краниофациална хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" се лекуват 60-70% от тези случаи в страната. Този път, за да сподели френски опит, в операцията освен проф. Анастасов е участвал и колегата му проф. Пелерен. През следващите дни хирурзите ще оперират още две деца - едното с хидроцефалия, а другото с аномалия на долна челюст.

Днес проф. Патрик Делем и началникът на Клиниката по неврохирургия доц. Христо Желязков са оперирали и тумор в мозъка на 60-годишен пациент. Образуванието е било в левия дял, който контролира т.нар. моторна зона и неговото разрастване е можело да засегне двигателните способности на мъжа, разказа доц. Желязков.

Проф. Патрик Делем е неврохирург, който вече 12 години посещава на доброволни начала пловдивската Университетска болница и се включва в сложни краниофациални операции. На същия принцип в болницата в продължение на 15 години пристига и пластичният хирург проф. Филип Пелерен. Двамата работят в Университетската болница в Лил, която от 2004 г. има сключен договор за обмен с УМБАЛ "Свети Георги". В рамките на този договор до Франция пътуват проф. д-р Юрий Анастасов и доц. д-р Христо Желязков.

Френските хирурзи и колегите им от Клиниката по неврохирургия, Отделението по пластична и краниофациална хирургия и Клиниката по детска хирургия на УМБЛ "Свети Георги" са сформирали успешно работещ краниофациален център. В него всяка година поне веднъж се оперират всички по-тежки случаи на лицево-челюстни аномалии в България. Това спестява пътуване и лечение в чужбина, каза доц. Желязков.

Този вид хирургия - краниофациалната, никога не може да се извършва от специалисти от една медицинска област. Винаги в операциите участват екипи от лекари - пластични хирурзи, неврохирурзи, ринолози и други, уточни доц. Желязков.

Той отбеляза, че с откриването на Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми в УМБАЛ "Свети Георги" ще се подобри значително лечебният процес.

Центърът ще разполага с иновативна интегрирана система за висококачествена интраоперативна визуализация и компютърно навигирана хирургия в реално време. Към настоящия момент в България няма инсталирана и работеща подобна система. Тя ще включва два основни компонента: О-рамо и хирургична навигация и ще позволи въвеждането на нови методи за лечение и диагностика, каквито в момента не е възможно да се прилагат с наличните обикновени флуороскопски апарати.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-UMBAL-Sv-Georgi-operiraha-4-deca-i-1-vuzrasten-s-licevo-cherepni-anomalii-420212
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.