Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Поставят камери на входовете на нощните заведения в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:37 / 19.03.2013Коментари ()1567
©
Промени в Наредбата за обществения ред предлага Районната прокуратура в Пловдив. Това каза районният прокурор Гергана Мутафова. Предложението вече е изготвено. 

"Няколко са мерките, които трябва да бъдат въведени, или да бъде променена тяхната използваемост към настоящия момент. Първата мярка е в нощните заведения да се изисква да има осигурена физическа охрана по смисъла на закона за частната охранителна дейност - самоохрана или такава наета", каза Мутафова. 

"На второ място да бъде въведено инсталирането на функциониращи видеокамери, които да работят в такъв режим на готовност, добави районният прокурор. Това е задължително, тъй като, когато се случи престъпление в тях, или около тях (на около 30 м) ние да имаме възможността да използваме записите, с които да бъдат разкрити тези престъпления", каза Мутафова. 

По думите й особено важно е поставянето на камери извън заведенията, на входовете и те да обхващат периметъра от около 30-50 метра, защото голяма част от престъпленията се случват пред заведенията. Когато съответното нарушение стане вътре, лицата са изведени и навън се случват инциденти с неприятни изходи. Другото нещо, което предлага прокуратурата, е да се завишат изискванията при издаване на разрешенията за удължено работно време от кмета на общината или от лица, които са оторизирани за това правомощие, като се промени нормативната уредба в частта на изисканите документи от съответните собственици или ползватели на такива заведения. 

"Един такъв документ да бъде въведен като основно изискване, когато има заведения, които се намират на 30 метра от жилищни сгради. Едно от основните и задължителни условия, за да се даде такова удължено работно време, е да се поиска протокол за измерване нивото на шума от оторизирана лаборатория", посочи Мутафова. 

Прокуратурата иска още да има писмено положително или отрицателно становище от началника на съответното районно управление в района, в който се намира заведението. След това при последващо удължаване на работното време да има предвидена възможност и тя да бъде стриктно посочена в наредбата, за това как и при какви случаи да се отнема това удължено работно време. 

"Ние предлагаме това да бъде при два или три пъти регистрирани и издадени актове за нарушение на обществения ред", каза районният прокурор. 

Необходимо е през определен период от време, районните кметове и началниците на районните управление да получават информация, на кои заведения в техния район са дадени такива разрешения за ползване на удължено работно време. 

Миналата седмица това предложение е придвижено от прокуратурата. То е подготвено с няколко районни кметове на Пловдив и съвместно със зам.-директора на ОДМВР - Пловдив.

"Това предложение се прави с оглед на обстоятелството, че миналата година има повторяемост на определен вид престъпления против личността, които се случват в или в близост до нощни заведения с удължен режим на работа. При направена проверка е установено, че е необходимо да се да въведат някои нови критерии, за да може да се предотврати една такава нарастваща престъпност срещу личността, вследствие на не добър контрол за внасяна на хладни, или огнестрелни оръжия в заведенията", поясни още прокурор Мутафова.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Postavyat-kameri-na-vhodovete-na-noshtnite-zavedeniya-v-Plovdiv-422257
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.