Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ПУ отбелязва 40 години от откриването на специалността "Руска филология"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:00 / 19.03.2013Коментари ()1029
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С работна среща на 21 март, в рамките на Международния методологически семинар "Подготовка на кадрите в областта превода, междукултурната и политическа комуникация в ХХІ век", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" отбелязва 40 години от откриването на специалността "Руска филология" и от създаването на Катедрата по руска филология. Това съобщиха от висшето училище.

Основни организатори са Катедрата по руска филология, Центърът за руски език и култура, Центърът за езици и интеркултурна комуникация в ПУ "Паисий Хилендарски". Проявата се организира съвместно с Нов български университет, разказа гл. ас. д-р Надя Чернева, научен секретар по международна дейност, мобилност, евроинтеграция, специализирани центрове и кабинети към Филологическия факултет на Пловдивския университет.

Участници в работната среща за годишнината са преподаватели, докторанти, студенти от катедрите по лингвистика, превод, междукултурна комуникация и политически науки. Наред с българските колеги от НБУ и СУ "Св. Климент Охридски", ще гостуват и представители на множество руски университети - Московски държавен университет (МГУ), Московски държавен педагогически университет (МГПУ), Пермски национален изследователски политехнически институт (ПНИПУ), Висше училище по икономика (ВШЭ) - Москва, Национален изследователски университет (МИЭТ) - Москва, Нижнегородски държавен лингвистичен университет (НГЛУ), Тюменски държавен университет, Челябински държавен университет, Институт по социално-педагогически технологии и ресурси в Набережни Челни и др. Очакват се и гости от Института по мениджмънт, интеркултурна комуникация и превод (ISIT) в Париж, Франция.

В рамките на работната среща ще бъдат представени сферите на научни интереси и постиженията на преподавателите и докторантите през 40-те години от откриването и развитието на специалността "Руска филология". Във фокуса на срещата е и формирането на интелектуална платформа за обмен на опит, идеи и решения на значими образователни проблеми за развитието на междудисциплинарно, междууниверситетско и международно сътрудничество, както и разработването на механизми за съвместна работа между руските и българските висши училища.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/PU-otbelyazva-40-godini-ot-otkrivaneto-na-specialnostta-Ruska-filologiya-422330
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.