Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ПУ присъжда почетно звание на проф. д-р Йоханес Вайс
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 24.03.2013Коментари ()1646
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На официална церемония утре, 25 март, основателят на Института за науки за културата в Лайпциг - проф. д-р Йоханес Вайс, ще получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това съобщиха от Философско-историческия факултет на висшето училище.

Йоханес Вайс е професор по социологическа теория и философия на социалните науки в Университета в Касел, Германия. Той е гост-преподавател в университети в Италия, Канада, Грузия; гост-изследовател в Център "Фридрих Ницше" и в Център "Макс Вебер" - Ерфурт. Член е на международния борд на директорите на Института за критически социални изследвания към Пловдивския университет.

След обединението на Германия в периода 1991 - 1993 г. е основател и първи директор на Института за науки за културата в Лайпциг, а през 1993 г. е удостоен с медал "Каспер Борнер" за особени заслуги за обновяването на Университета в Лайпциг. Най-големите приноси на проф. д-р Йоханес Вайс са в областта на социологическата теория, осмислянето на социологическата класика, теорията и диагностиката на съвременната епоха.

Част от ритуала по присъждането на почетното звание е изнасяне на публична лекция. Темата, която проф. д-р Вайс ще представи, е: "От универсализъм на равенството към универсализъм на различието (упадък и преобразуване на претенцията за представителство при интелектуалците)". Публичната лекция ще се проведе на 26 март пред преподаватели, студенти и гости в зала "Компас" на ПУ "Паисий Хилендарски".

Почетното звание "Доктор хонорис кауза" се присъжда на проф. Вайс по предложение на Философско-историческия факултет заради изключителните му интелектуални постижения в областите на социологическата теория и философията на социалните науки, заради приносите му за обновяването на изследванията и преподаването по социология и философия в Пловдивския университет. Проф. д-р Йоханес Вайсе винаги е демонстрирал лична ангажираност и дългогодишна подкрепа за интернационализирането на научните изследвания в Пловдивския университет чрез множество научни форуми в България и Германия, потвърдиха от ПУ "Паисий Хилендарски".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/PU-prisuzhda-pochetno-zvanie-na-prof-d-r-Iohanes-Vais-423148
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.