Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Американците не знаят за участието на СССР във Втората световна война
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:08 / 28.01.2005Коментари ()921
Повечето американци не знаят, че САЩ и СССР са били съюзници по време на Втората световната война. Както заяви професорът по американска история от Калифорнийския университет Майк Дейвис, доказателство за това са наблюденията му върху неговите студенти.
"Американците никога не са искали да признаят ролята на Съветската армия и когато разказвам, че СССР и САЩ са били съюзници, на тях им е трудно да го разберат и приемат", - казва историкът.
Според Дейвис в САЩ и до днес съществува предубедено отношение спрямо ролята на Съветската армия за разгрома на нацизма.
"Американците на могат да осъзнаят какви огромни жертви е понесла армията на СССР в Полша, Будапеща и Прага дори след като германците са напуснали страната им. Те не могат да разберат колко милиона хора са спасени от Червената армия", - заяви професорът.
Според мнението на Дейвис днес е може би последният шанс да се отправи благодарност към съветските войници, които на 27 януари 1945 година освободиха пленниците от нацисткия лагер на смъртта в Освиенцим.
"Сърцето ми се свива, като си помисля, че това е може би една от последните възможности, когато светът може да благодари на 70-80 годишните, които като войници в Съветската армия са били на 18 години", отбелязва историкът.
"Обикновените руски войници, мъже и жени, са били част от най-великата армия-освободителка в историята, независимо от престъпленията на сталинизма", - допълва професорът.
Вчера в Полша се състоя възпоменателна церемония по повод 60-годишнината от деня, в който съветските войски освобождават нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау в град Освиенцим, където, по данни на историците, са загинали почти 500 хиляди души. Информацията е на РИА Новости.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Amerikancite-ne-znayat-za-uchastieto-na-SSSR-vuv-Vtorata-svetovna-voina-4253
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.