Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ученици от Математическата гимназия спечелиха национална надпревара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 22.04.2013Коментари ()2529
©
Бивши и настоящи ученици от
ОМГ "Акад. К. Попов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Отборът на "Dragon's heart" от образцова Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов", гр. Пловдив спечели националната надпреварата "Виртуално предприятия" 2013. Младите бизнес лидери се пребориха за отличието в конкуренцията на 30 финалисти от страната. Основната им задача беше да покажат уменията си в управлението на виртуални компании. 

Финалът на надпреварата, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, се проведе на 20 април (събота) в Националния център за подготовка на олимпийци в София. Мениджърите ученици, които показаха най-добри резултати, получиха своите призове от Министерство на образованието, младежта и науката.

Общо осем състава от Пловдив, София, Горна Оряховица, Самоков, Видин, Казанлък и Плевен достигнаха до финалите на тазгодишното състезание, което е със статут на "Национална олимпиада по икономика" в календара на МОМН.

Във финалния кръг отборите имаха за задача да управляват виртуални фирми, конкуриращи се помежду си при производството и продажбите на хологенератор - хипотетичен продукт, измислен специално за състезанието, който може да показва холограми.

Освен в отборната надпревара, учениците решаваха и индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, определи и персонални победители в играта. Междувременно всички ученици от първите 3 отбора в класирането имаха шанса да получат допълнителна награда - възможност да кандидатстват за стипендия от общината в родния си град в размер на 2000 лв.

"Виртуално предприятие" е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Тази година в програмата се включиха повече от 800 ученици от 18 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 3 месеца. Участниците във виртуалната игра стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за пет основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции и развойна дейност. 

Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез Индекс на пазарното представяне, който сравнява резултатите по предварително зададени критерии.

Програмата "Виртуално предприятие" е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години. Инициативата дава възможност на учениците да тестват и развият бизнес уменията си, като вземат решения, които имат реално влияние върху фирмата, която управляват. В Европа тази инициатива е позната под името Virtual Business Challenge (VBC), а на световно ниво - HP Global Business Challenge.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uchenici-ot-Matematicheskata-gimnaziya-specheliha-nacionalna-nadprevara-428684
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.