Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Студентите искат нов Закон за висшето образование
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 18.05.2013Коментари ()1770
© Plovdiv24.bg
За промяна на политиката на държавата в сферата на образованието и приемане на нов закон за висшето образование ще настоява Националното представителство на студентските съвети веднага след сформирането на новото Правителство. Това съобщи в Пловдив председателят на студентската онганизация Ангел Георгиев.

 

Той изрази категоричното недоволство на студентите от факта, че очакваният закон така и не успя да влезе в дневния ред на досегашното правителство, а служебното не се нае да направи дори козметични промени. Като подчерта, че студентите няма да водят война с партиите, Георгиев уточни, че студентите настояват спешно да видят първите стъпки за утвърждаване на Закона за висшето образование и потвърди готовността им за нови протести.

Реформата трябва да обхване и замразяване на повишението на студентските такси, което прие Служебното правителство, както и двойното увеличение на представителите на студентите в академичните органи на управление на висшите училище от 15 на 30%.

Главния секретар на студентското представителство Християн Даскалов подчерта, че студентите ще търсят отговорност от всички политически сили за изпълнението на предизборните им обещания, без значение коя партия е на власт. За замразяването на повишението на таксите и нарастване ролята на студентите в управлението на висшите училища БСП вече пое предизборен ангажимент, подчерта Даскалов.

Студентите са качеторични, че подкрепата на сектора трябва да бъде стратегическа цел за новото правителство, тъй като висшето образование е решаващо за устойчивото развитие на държавата и забавянето му се отразява и на европейско ниво, коментира Даскалов.

В Пловдив организацията на студентите обяви, че над 20 университета вече са заявили участие в първия национален конкурс "Носители на просвета", който се провежда в партньорство с БАН, Образователното министерство и Столична община. Резултатите ще бъдат обявени в навечерието на 24 май, когато се отбелязват 200 години от първото честване на празника на българската просвета и култура и славянската писменост.

Източник: радио "Пловдив"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Studentite-iskat-nov-Zakon-za-vissheto-obrazovanie-433123
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.