Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нов проект спечели читалището в с. Климент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:39 / 11.07.2013Коментари ()1014
©
"По следите на изгубеното..." е проект, чрез който около 20 младежи от с. Климент за 12 месеца, участвали в приключилия проект "Да съхраним традицията - за да пребъдем", финансиран от НЦЕМПИ, желаят да продължат инициативата за запазване на местния бит, култура и история.

Младежите ще ремонтират предоставено помещение за собствен "Младежки клуб ", където ще работят по проекти, ще реализират своите идеи и инициативи. 

По проекта ще се създаде "Център за занаяти", където чрез неформално обучение ще възродят вече позабравените занаятчийски умения. Възстановявайки местните изкуства, традиции и занаяти, ще се съхрани и популяризира безценното богатство на с.Климент, предавано от поколение на поколение. 

Младежите ще се научат да боядисват прежди с естествени багрила, да шият и бродират по автентичен начин дрехите от "раклата на баба", да варят домашен сапун от мазнина с натурални масла и оцветители, да шият сейменски цървули, кукерски маски и прашки с пискюли, да тъчат на стан, да изработват геги и да предат на хурка. 

Участниците в проекта ще издирят информация за родовете в селото от 19-ти век до днес. Ще оформят "Родословно дърво" на всеки род на големи табла и с тях ще се изгради "Алея на родовете" в местност около селото - подходящо за провеждане на родови срещи. До таблата ще се направят пейки и представители на родовете ще засадят дърво. 

Чрез проекта ще бъдат възстановени обредите и обичаите на празниците "Великден" и "Гергьовден". По вече издадената книга ще се разучат характерни песни и ще се напишат сценарии по сведения на възрастни хора за тяхното пресъздаване. 

Младежите ще издирят и запишат легенди свързани с историята на селото и различни случки и събития от живота на село Климент. Тези разкази ще бъдат издадени в сборник, който да напомня на младото поколение за живота и бита на техните предци.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Nov-proekt-specheli-chitalishteto-v-s-Kliment-442651
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.