Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Страни от ЕС искат списък с данни, който да улесни борбата с тероризма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:40 / 03.08.2013Коментари ()2045
© Impact Press Group
Девет държави от ЕС искат списъци с данни за пътниците, които ползват въздушен транспорт като ефективен инструмент за борба с тероризма. Предложението е подкрепено от Франция, Белгия, Великобритания и др. Освен това можело да бъдат предотвратени посещенията на млади хора в места на конфликти като Сирия например.

Водени от Франция и Белгия, девет страни от Европейския съюз призоваха да се състави списък с информацията за пътниците със самолет като част от борбата с тероризма и усилията да се предотврати заминаването на младите хора към конфликтни зони. "Един от най-полезните инструменти за проследяване на такива хора, когато отиват в Сирия или на други места и когато се връщат, ще бъде системата Рassenger name record - досиетата на пътниците", заявиха френският вътрешен министър Манюел Валс и белгийският му колега Жоел Милке.

Великобритания, Германия, Италия, Люксембург, Полша и Швеция също подкрепят предложението, се посочва в изявлението на двамата министри.

Подобна система, според тях, ще позволи на властите да следят движението на такива хора и да идентифицират онези, най-често млади и уязвими, които може да рискуват живота си, като отиват в зони на конфликт.

В същото време тя може да помогне в предотвратяването на терористични актове в Европа и на някои сериозни престъпления. Според Валс и Милке трябва да се проведат дискусии с Европейския парламент, за да се гарантира, че която и да е подобна система предлага пълна защита на личните данни, както се изисква в европейското законодателство.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Strani-ot-ES-iskat-spisuk-s-danni-koito-da-ulesni-borbata-s-terorizma-446543
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.