Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пчеларите честват деня на своя покровител Свети Харалампий
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:33 / 10.02.2005Коментари ()930
Изложба на мед и пчелни продукти подредиха пчеларите от дружество "Акация" в Дома на техниката в Пловдив послучай празника на Свети Харалампий Чудотворец, когото те почитат като свой покровител.
На 10 февруари църквата чества Свети Харалампий. Дълги години е бил епископ в Магнезия (Тесалия), където умира на 113-годишна възраст през 198 г., когато по нареждане на Септимий Север започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение. Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра.
Помага на хората, като лекува болести и рани. Иконографски често се изобразява като повелител на болестта, която той държи окована в девет вериги или затворена в шише.
В народните представи също се осмисля като господар на болестите, особено на чумата. Затова този ден се нарича и Чумин ден - денят, в който светията е успял да залови чумата и да я окове във вериги.
За предпазване от болести строго се спазва забраната да не се извършва никаква домашна работа. Единствената грижа на жените е да станат рано, да омесят и да опекат пити и хляб. Украсата им е кръст в средата, няколко пъпки (на чумата) около него, а по края голям венец за здраве. Доката се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се маже хлябът и питките, които се прекадяват и раздават за здраве.
Снимка: БТА


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pchelarite-chestvat-denya-na-svoya-pokrovitel-Sveti-Haralampii-4473
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.