Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представители на туристическия бранш обсъдиха категоризацията "зелена звезда“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:37 / 24.08.2013Коментари ()1089
Критериите за оценка и придобиване на категория "Зелена звезда" обсъди на работна среща във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. На дискусията присъстваха представители на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в града, както и заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов.

Идеята предвижда при категоризацията си туристическите обекти, които предлагат екологично чиста продукция, да получават оцветена в зелено звезда. "Зелената звезда" ще идентифицира заведенията, в които се използват еко, био или натурални продукти и ще дава допълнителен авторитет за привличане на повече клиенти, обясни зам.-министър Ботев.

Според него така ще се подпомогнат българските производители на плодове и зеленчуци, отглеждани по естествен начин, а туризмът ще се превърне във витрина на тази продукция. Инициативата е част от петте мерки, които предстои да бъдат предприети в областта на туризма по предложение на зам.-министър Ботев. За осъществяването й министерството на икономиката и енергетиката ще си партнира с българската туристическа индустрия и национално сдружение "Произведено в България". Търсят се възможности туризмът да се отвори максимално бързо към натуралните продукти и да започне да ги предлага на чуждите туристи, уточни Бранимир Ботев.

На срещата бяха обсъдени няколко критерии, на които ще трябва да отговаря предлаганата в туристическите обекти продукция. Според заместник-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов плодовете и зеленчуците трябва да са българско производство, а месните продукти - от свободно отглеждани животни. Той допълни, че може да се използва по-широко понятие "свежи продукти", тъй като изискванията за био продукти са изключително тежки и не са по възможностите на всички български производители.

Предвижда се и въвеждането на райониране, т.е. определяне на периметър за доставка, който да е максимум 150 км. Възможно е и държавата да подкрепи откриването на тържища със земеделска продукция в курортните комплекси.
Срещата, която зам.-министър Бранимир Ботев провежда с представители на туристическия бранш, е девета поред.

Предвижда се дискусия за т.нар. "зелена звезда" да бъде организирана и с представителите на туристическия бранш по Южното Черноморие. Нашата основна цел е МИЕ да остане не само отворено към проблемите, но и да търси тяхното решаване заедно с туристическата индустрия. Туризмът, заедно с енергетиката и селското стопанство, формира най-голям дял от брутния вътрешен продукт на България, допълни Ботев.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Predstaviteli-na-turisticheskiya-bransh-obsudiha-kategorizaciyata-zelena-zvezda-450177
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.