Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Световноизвестен американски неврохирург с лекция в МУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 11.09.2013Коментари ()10059
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Световноизвестен американски неврохирург, онколог, краниофациален хирург и педиатър професор Бенджамин Карсън гостува с публична лекция в Медицинския университет Пловдив.
 
Професор Бен Карсън - хирургът с невероятна кариера и изключителна биография, олицетворение на сбъднатата американската мечта: "момче от гетото" става "неврохирургът с божествени ръце".

Лекция на тема "Допустимо поемане на риск в неврохирургията" ще представи професор Бенджамин Карсън пред академичната колегия на Медицински университет - Пловдив на 12 септември (четвъртък) от 11.00 часа в Пета аудитория на Аудиторния комплекс (бул. В. Априлов № 15А).

Професор Карсън е роден на 18 септември 1951 година в Детройт, щата Мичиган. Последователно завършва философия в Йейлския университет и получава медицинско образование от Мичиганския университет, след което постъпва в неврохирургията на болница "Джонс Хопкинс" в Балтимор.

През 1984 година става най-младият (на 33 години) завеждащ отделение в историята на "Джонс Хопкинс" институциите. Изтъкнатият професор по неврохирургия, пластична хирургия, онкология и педиатрия и до днес ръководи отделението по Детска неврохирургия. Той е също и кодиректор на Краниофациалния Център към институтите "Джонс Хопкинс". 

През 1987 година професор Карсън завинаги влиза в историята на световната хирургия като първият хирург успешно "разделил" сиамски близнаци (the Binder twins), родени съединени в задната част на главата. За извършването на това хирургично чудо под ръководството на професор Карсън 70-членният хирургичен екип е работил 22 часа. 

Заради изключителната прецизност, брилянтна оперативна техника и постижения в неврохирургията професор Карсън е определян като "надарен от Бога хирург". Заради разнородните си научни интереси и активната гражданска и политическа позиция е член на най-престижните американски академии и асоциации. Носител е на най-високото гражданско отличие в САЩ "Президентския Медал на свободата", с което е удостоен през 2008 г. от президента Джордж Буш. Автор е на над 90 публикации. 

Професор Карсън ще бъде представен от доц. д-р Борислав Китов, дм, ръководител на катедра "Неврохирургия" на МУ-Пловдив и заместник-ректор по университетско-болнична координация, по чиято инициатива е гостуването на американския специалист.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Svetovnoizvesten-amerikanski-nevrohirurg-s-lekciya-v-MU-Plovdiv-453125
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.