Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Започва демонтиране на опасни детски съоръжения в "Централен"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:59 / 20.09.2013Коментари ()1833
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
По нареждане на кмета на "Централен" Райна Петрова през тази бяха обследвани всички детски и спортни площадки на територията на района. Изготвен бе пълен регистър за състоянието на детските и спортните съоръжения, разположени на територията на целия район в това число и в държавните, общинските и частните училища, детски градини и детски ясли. На всички директори са издадени предписания на базата на констатациите на комисията.

Назначената със Заповед на кмета на район "Централен" Райна Петрова комисия от длъжностни лица, констатира следното:

- 106 бр. обекти с монтирани детски съоръжения в обществени пространства между жилищни сгради и паркове, от които 20 бр. са в активите на район "Централен";
- 9 бр. спортни площадки;
- 3 бр. фитнеси на открито.
Съоръжения са монтирани и в дворовете на:
- 23 училища;
- 14 детски градини;
- 4 ясли.

Детски площадки
Установено бе, че 14 бр. са новоизградени (в периода 2009-2013 г.). Осем броя, от които са в актива на район "Централен" и отговарят на Наредба №1 от 12 януари 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Останалите съоръжения са изградени преди повече от 20 г. По- голямата част от тях са в добро конструктивно състояние и са боядисани. Липсва ударопоглъщаща настилка, а тези които са в близост до улица не са заградени или оградите им са компрометирани. Липсват информационни табели и кошчета.

Спортни площадки
От 9 бр. спортни площадки, 2 бр. са в добро състояние и поддържан вид, 2 бр. имат нужда от ремонт на оградните мрежи. Останалите 5 бр. са за основен ремонт, подмяна на огражденията, нова настилка, демонтаж или ремонт на старите съоръжения, възстановяване на липсващи съоръжения.

Фитнес площадки
На територията на район "Централен" има 3 бр. фитнес площадки. Два броя от тях са новоизградени (откриване 2013 г.). Третата, разположена на територията на Цар Симеоновата градина"" е с 8 бр. съоръжения, от които 6 бр. са за ремонт. Липсват плочи от ударопоглъщащата настилка.

Детски градини и ясли
Съоръженията в дворовете на детските градини в по- голямата си част са съществуващи от създаването на самото детско заведение. Въпреки, че повечето са периодично боядисвани, голяма част от тях са износени, със стърчащи крепежни елементи, оголени фундаменти. Липсва подходяща ударопоглъщаща настилка на повечето от тях. Новоизградени и отговарят на нормите за изграждане на детска площадка са съоръженията в ЦДГ "Люляк", Филиал "Вълшебство" на ЦДГ "Перуника", ЦДГ "Радост" и ЦДГ "Щурче".

Учебни заведения (училища, социални домове, гимназии, университети- общински, държавни и частни)
Спортните съоръжения в дворовете на учебните заведения, на територията на район "Централен", в голямата си част са с корозирали и липсващи елементи, износени и подлежащи на ремонт и подмяна.

През 2013 г. от администрацията на район "Централен" бяха изградени много нови детски площадки, спортни площадки, фитнес на открито и други. Политиката на район "Централен" по облагородяване на централната част на Пловдив ще продължи и през следващите години.

За да се изпълнят изискванията на действащата наредба за безопасност на детските и спортните площадки от месец септември 2013 г. продължават конкретните действия.

1. Започва демонтаж и ремонт на съоръженията в детските площадки, които са на територията на район "Централен" и са заведени в баланса на района.
2. Спортни площадки - демонтаж на опасните съоръжения, укрепване и облагородяване, и проектиране за изграждане на нови спортни площадки.
3. Изпращане на предписания до собствениците на заведения за привеждане на детските съоръжения в безопасен вид в прилежащите територии на търговски обекти на територията на района.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zapochva-demontirane-na-opasni-detski-suoruzheniya-v-Centralen-454902
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.