Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Световен ден на сърцето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:53 / 29.09.2013Коментари ()1436
©
На 29 септември Световната кардиологична федерация чества Световния ден на сърцето. Целта е на този ден да се даде повече гласност за опасността от сърдечни болести, както и за начините за превенция.

Тази година кампанията за Световния ден на сърцето преминава под мотото "Тръгни по пътя на здравото сърце", а фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст.

В България средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания. Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст - в 91% от случаите. Нездравословното хранене е една от основните причини за сърдечно-съдови проблеми, припомнят кардиолози.

Препоръчва се избягване на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци, които подобряват физическото състояние и намаляват риска от сърдечни болести. Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. У нас Световният ден на сърцето се организира официално от Дружество на кардиолозите в България.



Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Svetoven-den-na-surceto-456424
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.