Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Личен съветник на Путин: Чрез УХТ България може да се върне на руските пазари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 18.10.2013Коментари ()4820
©
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Виждам в дългогодишното партньорство между Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив и Московския държавен университет по технологии и управление възможност да върнем България на руския селскостопански и хранителен пазар. Това каза ректорът на руското висше училище и личен съветник на президента на Русия Владимир Путин проф. Валентина Иванова в приветствието си към участниците в юбилейната научна конференция с международно участие, която се провежда по повод 60 години от основаването на УХТ днес и утре. 

Тя припомни, че двете учебни заведения работят по съвместни учебни програми и планове, а български и руски студенти провеждат практиките си във винзаводи в двете държави. Проф. Иванова заяви, че Русия много разчита на експертите от УХТ в Пловдив, за да се справи с част от трудностите, пред които застава след влизането на страната в Световната търговска организация. 

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д.т.н. Кольо Динков е избран за почетен професор на Могильовския държавен университет по продоволствията, Беларус, бе оповестено по време на научната конференция. Ректорът проф. Вячеслав Шаршунов обяви, че званието ще му бъде връчено на тържествена церемония догодина там. 
 
Проф. Волфрам Шнекел от Университета по приложни науки в Бернбург, Германия и почетен доктор хонорис кауза на УХТ приветства гостите на български език. Той покани млад научен работник на 6-месечна специализация в родината си със стипендия, осигурена от немската страна.

Преподавателите от вуза получиха покана да четат лекции в Одеската национална академия по хранителни технологии в Украйна от нейния ректор проф. Богдан Егор
©
ов.

Българските учени са на първо място в света по минимално изразходвани средства за научни изследвания - 413 евро, посочи в пленарния доклад на конференцията проф. Степан Актерян. За сравнение съобщи, че в Люксембург сумата надхвърля 6000 евро и развесели залата. В направения от него анализ бе определено и мястото на УХТ в националната научна карта. 

"Ние сме на второ място сред пловдивските висши училища, на четвърто сред държавните университети с техническа и технологична насоченост и на седмо от 20 водещи държавни университета и БАН. Класацията е направена според броя на научните публикации и цитатите за тях", обясни проф. Актерян. 

При старта на конференцията 20 преподаватели от УХТ получиха от ректора проф. Кольо Динков почетни грамоти за научните си постижения.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Lichen-suvetnik-na-Putin-Chrez-UHT-Bulgariya-mozhe-da-se-vurne-na-ruskite-pazari-459743
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.