Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Поискаха съдебните дела отново да бъдат само на две инстанции
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:28 / 30.10.2013Коментари ()2190
©
Съдебните дела отново да бъдат само на две инстанции, защото сега върховните съдии са затрупани от работа и разглеждат по 200-300 дела годишно, поиска вчера председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов.

Според него с промяна в конституцията трябва да бъде сменена структурата и съставът на ВСС и той да стане двукамерен - с камара за съдиите и камара за прокурорите. Това означава да бъде премахната политическата квота от Съвета.

Предложението бе направено на конференция за резултатите от прегледа на съдебната реформа, организирана от фондация "Български институт за правни инициативи" - БИПИ.

"Нека не искаме целия свят за един ден - съдебната реформа ще стане на етапи, за които сме готови. През последните 5-6 месеца има напредък в разрешаването на проблема със свръхнатовареността на магистратите по методика за оценка, приета от ВСС. В началото на следващата година ще има административно решение на проблема", каза при откриването на конференцията вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя напомни, че от години анализите на едни и същи проблеми се повтарят и най-много положителни тенденции в съдебната реформа е имало през 2006-2007 г. "Да опитаме да направим следващото скокообразно движение", пожела Златанова.

На конференцията присъстваха американската посланичка Марси Райс, членове на ВСС, председателят на ВКС проф. Лазар Груев и магистрати.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Poiskaha-sudebnite-dela-otnovo-da-budat-samo-na-dve-instancii-461655
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.