Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ПУ организира семинар съвместно с Университета във Флоренция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 09.11.2013Коментари ()1715
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Семинар, посветен на Международната година на статистиката - 2013 г., организира днес Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" съвместно с Факултета по статистика и информатика на Университета във Флоренция. Темата на семинара е "Нови перспективи в преподаването на статистика в областта на икономическите и социалните науки". Той се провежда в рамките на проект "Съвременни изследователски методи и технологии в икономическите и социалните науки", реализиран по линията на Фонд "Научни изследвания" в ПУ "Паисий Хилендарски".

В събитието ще се включат икономисти, статистици, социолози, математици и информатици от висши училища и институти в страната и чужбина. Това съобщи доц. д-р Анна Велева, ръководител на Катедра "Финанси" във ФИСН на ПУ "Паисий Хилендарски". В програмата са предвидени 5 научни сесии, като 4 от тях ще се проведат в първата половина от деня. Тогава ще бъдат представени и дискутирани темите "Опознаване на икономическите и социалните факти чрез статистически данни", "Конструиране на комплексни показатели", "Измерване на промени в социално-икономическите явления и процеси" и "Научното значение на статистическите прогнози".

Сред докладчиците ще бъдат проф. Филомена Маджино от Университета във Флоренция, Италия и проф. Джон Ансън от Университета "Бен Гурион" в Негев, Израел. От българска страна лектори ще бъдат проф. Елка Тодорова от УНСС, доц. д.м.н. Леда Минкова от СУ "Св. Климент Охридски", хон. ас. Василка Събева от Университета по хранителни технологии, Пловдив. Доц. д-р Галина Илиева, гл. ас. д-р Таня Янкова и хон. ас. Станислава Клисарова от ПУ "Паисий Хилендарски" ще представят информационните технологии в съвременното обучение на финансови специалисти.

Втората част на семинара е посветена на обучението по статистика. Доклади по темата ще изнесат проф. д.с.н. Марта Сугарева от Катедра "Маркетинг и международни икономически отношения" във ФИСН на ПУ "Паисий Хилендарски", доц. д-р Емилия Ранчева от Аграрния университет, доц. д-р Мариян Илиев от Технически университет - София, ас. Мария Добрева и хон. ас. Василка Събева от УХТ - Пловдив, доц. д-р Максим Молхов от Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Софтуерна програма в помощ на обучението по статистика ще представи гл. ас. д-р Таня Янкова от ПУ "Паисий Хилендарски".

Финалът на събитието ще бъде даден от 16:00 часа с представяне на монографията "Съвкупностният подход в статистиката" с автор доц. д-р Анна Велева. 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/PU-organizira-seminar-suvmestno-s-Universiteta-vuv-Florenciya-463230
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.