Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Скандален стоматологичен експеримент е извършен с деца в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:23 / 18.02.2005Коментари ()2281
Опасен стоматологичен експеримент с деца на 3-4-годишна възраст е правен в Пловдив в рамките на дисертационно проучване. Зъбите на 70 деца са били обработвани със солна киселина, за да се установи устойчивостта на зъбния емайл на здрави деца и на такива с кариес на ранното детство, за да се види дали има някакво различие.
Експериментът е част от дисертационно проучване на д-р Марияна Димитрова от стоматологичния факултет, научен ръководител и съавтор е доц. Мария Кукленова, шеф на катедрата по детска стоматология.
Децата са участвали в експеримента след случаен подбор в детските градини, взето е и съгласието на родителите. "Киселината, която се използва, не е по-силна отколкото течностите, прилагани от всеки стоматолог преди поставянето на бели пломби", заявява доц. Куклева. При проучването върху зъбната повърхност на децата за секунди се поставял диск, напоен с киселината, без съприкосновение с меките тъкани. Единственото, което оставало, било бяло петънце, което за няколко часа изчезвало.
Дисертационната разработка е минала през комисията по етика във факултета, твърдят авторите на проекта. Председател на тази комисия обаче е самата доц. Куклева, което поставя под съмнение обективността на оценката.
Сигналът за опасния експеримент е подаден от републиканския консултант по детска стоматология проф. Никола Атанасов, който разбира за него едва след публикуването на резултатите в последния брой на сп. "Зъболекарски преглед". Според професора е направен скандален псевдоексперимент, в нарушение на всички етични и медицински норми, съмнително е и родителското съгласие. "Това е луд скандал, не мога да го оставя без последствия, и то в момент, когато зъбите на децата са в окаяно състояние. Изключително скандален е извършеният с малките експеримент - да се прави киселинна атака на здрав зъб или още повече - на такъв с кариес. И то, за да се докаже, че резистентността на емайла на временните зъби на деца от 36 до 47 месеца не е водещ фактор в появата на кариеса. Все едно да се направи изводът, че кожата на човека ще бъде унищожена, ако и се сложи солна киселина. Изследването можеше да се направи много по-елементарно - на извадени детски зъби да се провери дали се променят или не, - коментира проф. Атанасов." Той ще сезира за случилото се прокуратурата, Световната здравна организация, Евроакадемията на детските стоматолози и Балканската асоциация на стоматолозите.
За скандала пише в днешния си брой в-к "Пловдивски труд", цитиран от Bgfactor.org.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Skandalen-stomatologichen-eksperiment-e-izvurshen-s-deca-v-Plovdiv-4645
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.