Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще глобяват и за стряскаща аларма на колата?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:17 / 01.12.2013Коментари ()3266
До 150 лева може да стигне глобата за собственик на автомобил, ако алармата му се включва неоснователно и стряска хората. Това гласят промените в Закона за движение по пътищата, внесен от правителството в парламента в петък. Санкцията ще се налага, ако алармата вие като линейка или като автомобилите със специален режим на движение, съобщава в. "Преса".

Новото нарушение се приравнява със сериозни нарушения като преминаване през железопътен прелез в нарушение на правилата или паркиране на спирките на превозните средства от обществения транспорт. Идея за подобна санкция за силна аларма имаше още през 2004 г., но така и не бяха гласувани подобни поправки.

Глоба от 300 лв. ще отнася всеки собственик на автомобил, който преди прехвърляне на собствеността върху пътното превозно средство на лице без постоянен адрес в страната не изпълни задължението си да прекрати регистрацията на превозното средство и не върне табелите с регистрационния номер в службата, където са издадени.

В мотивите на законопроекта изрично е посочено, че такъв проблем съществува с румънските граждани. При тези продажби автомобилите не се регистрират в другата държава и продължават да се движат с български регистрационни табели. В същото време бившият собственик (български гражданин) в съответствие със законодателството след представяне на договор за покупко-продажба в данъчните служби отписва автомобила от негово име и спира да плаща дължимите за него данъци.

С проекта се въвежда евродиректива, според която ще се обменя информация между страните от ЕС за различни пътни нарушения. Това са превишена скорост, неизползване на предпазен колан, неспиране на червен сигнал на светофара, управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, както и незаконно използване на мобилен телефон по време на шофиране.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Shte-globyavat-i-za-stryaskashta-alarma-na-kolata-466994
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.