Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Национална конференция за зелената инфраструктура в Хисаря
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:40 / 12.12.2013Коментари ()804
©
Областният управител на Пловдив пое патронажа на националната конференция "Стратегии за зелената инфраструктура в България", която ще се проведе днес в Хисаря. Тя ще бъде открита от 10 часа в хотел "Аугуста" и ще събере в курортния град експерти и специалисти в областа на екологията от цялата страна, представители на общински и областни администрации, неправителствени организации и медии. 

Главен организатор на престижния форум е Агенцията за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия - Пловдив. 
 
Конференцията е част от мащабния 3-годишен проект "Green Infrastructure Network", финансиран от програмата на Европейския съюз INTERREG IVC - интеррегионално сътрудничество. 

В програмата освен представяне на самия проект, ще бъде дискутирано как темата за зелената инфраструктура намира отражение в Областната стратегия на област Пловдив и Южен централен район през следващия програмен период, в оперативна програма "Околна среда" и "Натура 2000", и как националната мрежа от 28 информационни центрове подкрепя тази идея.

Проектът "GreenInfraNet" е отговор на предизвикателството за опазване на биологичното разнообразие в Европа, както и на загубата на ценни екосистеми и техните ползи. Главната му цел е да подкрепи разработването и прилагането на мерки за зелена инфраструктура в регионите на Европейския съюз, за да запази биологичното разнообразие и ползите от екосистемите чрез политики в области като земеделие, градско развитие, транспорт, отдих и адаптиране към климатичните промени.

Мрежата за зелена инфраструктура е проект с партньори от 12 региона от 10 европейски страни. Те работят заедно, за да подпомогнат развитието и прилагането на зелена инфраструктура в региони от ЕС. Идеята за зелена инфраструктура разглежда опазването на биологичното богатство като част от една широка политическа рамка, в която главните природозащитни цели могат да бъдат постигнати в хармония с други цели на оползотворяването на земята като земеделие, лесовъдство, отдих и адаптация към климатичните промени. 

Зелената инфраструктура също подпомага и икономиката, като поддържа екосистемите и намалява вредните ефекти на транспорта и енергийната инфраструктура и икономическото развитие .


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Nacionalna-konferenciya-za-zelenata-infrastruktura-v-Hisarya-468776
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.