Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
През 2013 г. 20% от най-продаваните писатели у нас са българи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:38 / 30.12.2013Коментари ()1320
© Impact Press Group
През изминаващата 2013-а сме прочели повече книги от европейски и български автори в сравнение с предходните години, показват данни на експерти от бранша. Положителната тенденция обаче не се отнася за четенето изобщо, където нивата остават постоянни. Все по-голямо място на книжния пазар заемат електронните текстове, но да се говори за край на печатния лист е твърде рано, успокояват експерти.

През изминаващата година 20 процента от най-продаваните автори у нас са българи. В заглавията и на двете най-популярни родни четива може да се открие алегоричен смисъл - "На Изток от Запада" на Мирослав Пенков и "Руският съсед" на Михаил Вешим.

Сред чуждите автори най-продаваните книги в България за 2013-а година са "Ад" на Дан Браун, "Петдесет нюанса сиво" на Е. Л. Джеймс, произведенията на турската писателка Елиф Шафак и детската книжка "Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини.

От Асоциация Българска книга обаче слагат акцент върху всепроникващата дигитализация. Бъдещето на печатните издания не е розово, ако не бъдат взети мерки срещу пиратството.

Друга любопитна статистика е, че през 2013 г. средната цена на книгите е 11.12 лв., а преди година едва с три стотинки по-малко. Засега не се очаква поскъпване на четивата.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Prez-2013-g-20-ot-nai-prodavanite-pisateli-u-nas-sa-bulgari-471500
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.