Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Милена Дамянова: През 2014 г. се задава дълбока криза в образованието
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 03.01.2014Коментари ()1915
©
През 2014 година се задава дълбока криза в образованието и бюджетите на училищата ще гръмнат. Това каза народният представител от политическа партия ГЕРБ Милена Дамянова, зам.-министър на образованието в правителството на Бойко Борисов. Управляващите решиха да пестят от средствата за образование, независимо, че заявиха, че образованието ще бъде приоритет, заяви Дамянова.

"На първо място, увеличиха средствата по единните разходи и стандарти за детските градини и училищата едва с 1,3% на фона на увеличаващите се разходи", посочи бившият зам.-министър на образованието в правителството на ГЕРБ. Оказва се, че една голяма част от училищата няма да могат да покрият увеличението на учителските заплати, което миналата година беше 8%, посочи Дамянова.

"На второ място, правителството и управляващото мнозинство решиха парите за образование да се изплащат на 95%, което ще доведе до финансов колапс за системата на образованието, защото с изключение на единните разходи и стандарти, за всички други разходи в образованието ще бъдат изплащани по-малко пари от написаните в бюджета", заяви Дамянова.

Например парите за стипендиите на учениците са утвърдени и ще бъдат изплатени на 95%. Парите за храна също са на 95%, аз не знам как точно ще се хранят децата на 95%, допълни тя. По думите й - парите за учебници, за защитени училища; за националните програми, в които са средствата за подпомагане на децата, които изостават с усвояването на учебното съдържание; за талантливите деца; за изграждането на достъпна архитектурна среда за децата с увреждания; за отпадналите ученици; за модернизиране на професионалното образование - всички тези средства са утвърдени и ще бъдат изплатени на 95%.

"С колегите от ГЕРБ настоявахме да бъдат изплатени на 100%, но управляващите отказаха и аз лично считам, че ако едно нещо се обявява за приоритет, или е приоритет на 100%, или просто не е приоритет. Да се пести от образование на децата, считам, че е не само сбъркана политика, но и едно срамно политическо действие", заяви Милена Дамянова.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Milena-Damyanova-Prez-2014-g-se-zadava-dulboka-kriza-v-obrazovanieto-471981
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.