Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бум на бебета с вродени увреждания има в последните месеци в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:04 / 07.02.2014Коментари ()22251
© Plovdiv24.bg
В последно време много често се раждат деца с увреждания, много често се диагностицират такива. Това съобщи Кремена Стоянова, председател на сдружение за доброволческа работа за деца с увреждания и подкрепа на семействата им. Само за последните шест месеца тя е разбрала за 10-15 деца родени с увреждания в Пловдив. Според Стоянова това няма връзка с възрастта на майката, тъй като се знае, че рискът за увреждания на бебето нараства с годините при жената.

Факторите според нея за аномалиите са много: ниската култура на бъдещите родители, малкото информация, която бъдещите майки получават по време на бременността, за хигиена, като начин на живот и хранене и на носенето на плода. 

Когато заболяванията са генетични няма вина абсолютно никой, категорична е Кремена Стоянова. Тя предполага, че причината за бума на деца, родени с увреждания, е, че това е едно поколение, което се е хранило в зората на демокрацията по времето на Чернобил, когато са се появили продуктите с ГМО и ражда деца. 

"Проблемът е не толкова, че се раждат такива деца, а в незрялостта на родителите, а и на специалистите, които поемат една майка в такъв труден момент", заяви Стоянова. 

Според нея нямаме още култура, която да поеме майката и да я подкрепи в първите дни на раждането. 

"Страхът е огромен, ние сме всички родители на деца с увреждания, преживели сме го. Траурът може да продължи доста дълго, ако няма кой да бъде до семейството в този момент", каза още Стоянова. 

Уврежданията на децата са различни от синдрома на Даун до интелектуални затруднения. Диагностицирани още в родилно отделение са децата с тежки мозъчни увреждания и спина бифида. По-страшното е, че някои от уврежданията се откриват на втората или третата година на децата. Дали има задръжка на говора, или във физическото развитие. Чак тогава се започва лутане, тичане и незнаене на самите родители какво да направят. 

Докато се стигне до диагностика се губят години, а те са пагубни за децата, вместо то да се развива и да се работи с него за преодоляване на неговите дефицити. Много често, когато се хване едно такова затруднение и се намесят добри специалисти, това дете би могло да бъде интегрирано в обществото, в масовото училище и масовата детска градина.

"При един случай след абсолютно всякакви изследвания на майката по време на бременността, се ражда дете с тежко увреждане и всеки казва: "Ние не сме виновни". Вина наистина не можем да търсим в никой, но явно имаме проблем с диагностиката, и то с ранната диагностика", категорична е Кремена Стоянова.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bum-na-bebeta-s-vrodeni-uvrezhdaniya-ima-v-poslednite-meseci-v-Plovdiv-477762
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.