Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Франс прес: България притиска Вашингтон заради смърт от ''приятелски огън''
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:07 / 08.03.2005Коментари ()1275
©
България и Италия искат от Вашингтон отговори, след кото български войник беше убит от "приятелски огън", а същия ден италиански таен агент загина, спасявайки от американски куршуми своя съгражданка, съобщава Франс прес. Агенцията допълва, че българският президент Георги Първанов е завил на американския посланик Джеймс Пардю твърдото намерение на България да настоява за сериозно разследване на смъртта на редник Гърдев и виновните за инцидента да понесат отговорността си. Военният министър Николай Свинаров заяви, че картечарят Гърдев е убит от "приятелски огън", докато патрулирал на около 160 км южно от Багдад.
Италианският таен агент Николо Калипари, който загина по подобен начин, днес беше погребан с военни почести като национален герой в Италия. И двете страни търсят обяснения от Вашингтон, и в двете страни текат дебати относно пребиваването на военните им контингенти в Ирак. Италия има там 3500 войници, българските са 450. Събщава се също, че българските опозиционни партии настояват за пълно разследване на инцидента, както и за настояването на БСП контингентът ни да бъде изтеглен от Ирак. В същото време военният министър казва, че не е подходящо изтеглянето на този етап, а според началника на ГЩ българското военно присъствие в Ирак трябва да се запази до края на годината, но следващият контингент да бъде със съкратена численост.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Frans-pres-Bulgariya-pritiska-Vashington-zaradi-smurt-ot-priyatelski-ogun-4967
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.