Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Йордан Бакалов: Управляващите са знаели за ''приятелския огън'' още на другия ден сутринта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:22 / 08.03.2005Коментари ()1484
©
Информацията, че “приятелски огън” е причинил смъртта на офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев в Дивания е била известна на управляващите, включително и на президента Георги Първанов още на 5 март сутринта, а офицерски кандидат Гърдев бе убит на 4 март. Това съобщи на днешното извънредно заседание на комисията по външна политика, отбрана и сигурност депутатът от СДС Йордан Бакалов, цитиран от Focus news. По думите на Бакалов фактите за инцидента са били потвърдени от началника на Сухопътни войски генерал Златан Стойков на 6 март. Според Бакалов политическата отговорност се носи пряко от министъра на отбраната, който е прикрил информацията за “приятелския огън” три дни. На въпроса какво е довело до забавянето Йордан Бакалов е поясни, че според представените данни забавянето се дължало на деликатността на проблема. Той посочи още, че американското командване прави своя проверка на инцидента. Има ангажимент САЩ и България да работят паралелно по изясняване причините за инцидента.
“Министър Свинаров отдавна трябваше да си замине,” каза Йордан Бакалов в отговор на въпрос ще поискат ли оставката на министъра на отбраната. “За морала на министъра на отбраната никога не съм се съмнявал. Всичко това опира до отношение към българското общество.С това си отношение министър Николай Свинаров нарушава коалиционният статут на участието ни в Ирак,” заяви още Йордан Бакалов. Той заяви, че го смущава факта, че в доклада на Министерството на отбраната и Генералния щаб на Българската армия се казва, че липсва координация между коалиционните партньори и че все още българските военни в Ирак не са оборудвани подходящо. По време на инцидента, при който е загинал офицерски кандидат Гърди Гърдев е имало престрелка между българските и американските военни, която е продължила 3-4 минути, каза Йордан Бакалов.
Демократи за силна България са поискали оставките на министъра на отбраната Николай Свинаров и началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев по време на извънредното заседание на Парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност, заяви Асен Агов заместник-председател на Народното събрание и депутат от ОДС след заседанието на комисията.
В отговор на въпрос дали БСП ще поиска оставките на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб говорителят на БСП Ангел Найденов заяви, че те са поискали оставки по време на последния вот на недоверие, като визира единствено министъра на отбраната Николай Свинаров. Не сме удовлетворени от доклада на МО и ГЩ, каза още Найденов. По думите му са били потвърдени притесненията му и тревогите на социалистите, че се нарушават правилата за употреба на сила, нарушават се степените на координация между коалиционните сили в Ирак, както и процесите по снабдяването и екипирането на българските контингенти в Ирак. Той потвърди, че информацията за “приятелския огън”, от който е загинал офицерски кандидат Гърди Гърдев, е била известна на управляващите още на пети март сутринта.
Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на ГЩ на Българската армия ген. Никола Колев са напуснали заседанието без коментари.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Iordan-Bakalov-Upravlyavashtite-sa-znaeli-za-priyatelskiya-ogun-oshte-na-drugiya-den-sutrinta-4991
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.