Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Интерфакс: Православният свят отбелязва деня на Прошката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:42 / 13.03.2005Коментари ()925
©
Последният ден преди Великия пост забележимо се отличава от множество други, защото именно днес огромен брой хора ще се стремят към евангелския идеал на всеопрощението и смирението.
От векове повтаряната в последния ден на Сирница фраза: "Прости ми в името на Христа!" позволява поне за известно време да забравим за обидите и да проявим великодушие към ближния, дори ако да направи това за някого е много трудно. Затова в деня на Прошката в домовете цари мир, а в душите - покой и радост.
На богослужението днес звучат текстове, разказващи за грехопадението на първите хора и за тяхното изгонване от рая - събитие, след което скърбите и болестите стават реалност в човешкия живот. По този начин православните биват призовавани да осъзнаят днешното греховно състояние и да се стремят да живеят праведен живот.
Днес вярващите за последен път преди поста могат да приемат "блажна" храна (в църковния устав това се нарича "заговяване"). Завършва веселият период на Сирница и настъпва време за духовни размишления и сериозна работа над себе си.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Interfaks-Pravoslavniyat-svyat-otbelyazva-denya-na-Proshkata-5126
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.