Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Парламентът забрани да се пътува по тъмно при ученически екскурзии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:13 / 25.03.2005Коментари ()1249
©
Министерство на образованието (МОН) да забрани с наредба придвижването в тъмната част на денонощието при детски и ученически екскурзии, реши парламентът по предложение на временната анкетна комисия във връзка с трагичната катастрофа край река Лим.
Новата наредба трябва да отмени старата и в нея да бъде записана забрана в детски и ученически групи за отдих и туризъм да бъдат включвани деца от различни възрасти. При организиране на детски и ученически отдих и туризъм да има разрешителен режим от страна на инспектората при МОН. Да бъде създаден единен автоматизиран регистър на туроператорски и превозвачески фирми и организации със сертификати, които да отговарят на специфични нормативни, организационни и технически изискванията за провеждане на детски и ученически отдих и туризъм. Да се въведе регистрационен режим при сключване на договори между учебните заведения и специализирани туроператорски фирми, решиха още депутатите. Регистърът трябва да съдържа досие на проведени детски и ученически екскурзии, включващо договор и всички останали нормативно изисквани документи.
Комисията предлага също чрез закона за туризма да се въведат ограничителни изисквания за вида и качеството на превозните средства за ученически туристически пътувания, ограничаване на максимални разстояния, които могат да бъдат преминати в рамк
©
ите на едно денонощие, въвеждане на изискване за поне трима шофьори, които да могат да се заместват, и задължително присъствие на медицинско лице.
Решението беше прието със 128 гласа"за", без "против" и 37 "въздържали се". Парламентарната група на ДСБ се въздържа от гласуване, тъй като според нейните представители в доклада не е подчертана достатъчно отговорността на туроператорската фирма. Според документа туроператорската фирма носи отговорност за цялостното изпълнение на предложената програма, както и за нейното качество, има грубо и недопустимо смесване на функции на учителски и директорски състав, свързани с организирането и провеждането на екскурзията.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Parlamentut-zabrani-da-se-putuva-po-tumno-pri-uchenicheski-ekskurzii-5470
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.