Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Почина най-забележителният пианист на столетието Грант Йохансен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:32 / 29.03.2005Коментари ()745
©
Пианистът Грант Йохансен, родом от Солт Лейк Сити, почина на 83 годишна възраст в Берлин, съобщиха познати и роднини на музиканта.
"Той беше един от най-забележителните пианисти на столетието, в САЩ и в целия свят”, - каза по повод неговата смърт композиторът Кроуфорд Гейтс. – "Това е края на една ера и е голяма загуба за целия музикален цвят.”
Елизабет фон Рамелхоф, стара приятелка на музиканта, съобщи, че в Берлин Йохансен дошъл да посети приятели. Още в неделя сутринта той се оплаквал от болка в гърба, разказва фон Рамелхоф.
Независимо, че по-голямата част от своя живот пианистът е прекарал в Ню Йорк, той е съхранил тесни връзки с родния си град.
Грант Йохансен е роден на 30 юли 1921 година. Още седемнадесетгодишен той се премества в Ню Йорк, където шлифова своя талант под ръководството на пианиста и композитора Робърт Касадеус.
Слава му носят изпълненията по турнетата на Нюйоркската филхармония под ръководството на Димитър Митропулос и Кливландският оркестър с диригент Джордж Щел. Заедно с това Йохансен прави и самостоятелни концерти в Европа.
От 1977 до 1985 година пианистът оглавява Кливландския музикален институт.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Pochina-nai-zabelezhitelniyat-pianist-na-stoletieto-Grant-Iohansen-5565
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.