Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Посещението на папата е едно от най-големите събития за Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:56 / 03.04.2005Коментари ()5142
©
Десетки хиляди посрещнаха папата в Пловдив на 26 май 2002
В пловдивския храм “Св. Лудвиг” епископ монсеньор Георги Йовчев отслужи света литургия в памет на папа Йоан Павел Втори. Богомолци в храма казаха, че ще се молят Йоан Павел Втори да бъде провъзгласен за светец, тъй като са велики делата му.
Кметът Иван Чомаков заяви, че папата е от онези велики личности, от които трябва да се поучим. Кметът оцени като едно от най-значимите събития посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г. Пред радио Пловдив той каза: "Папата беше човек, който беше надскочил религията, която изповядва и се бореше за мир между хората, за любов, за единство, за всички онези добродетели, които човек трябва да притежава, човек с дълбока толерантност. Рядко такава личност се ражда на този свят. Доближил религията много близко до проблемите на хората, направил я много достъпна. Такива личности никога не трябва да ги забравяме, да ги помним и да се стремим това, което те са се опитали да ни кажат с поведението си, с думите си, да не го забравяме и да го прилагаме в живота".
Монсеньор Георги Йовчев: "Човекът, който чрез кръщението е станал чедо на бога, той не може да не бъде щастлив. И затова светият отец папата и в своята предсмъртна агония казва: "Бъдете щастливи! Аз съм щастлив. Бъдете щастливи!" Защото той знаеше, той силно вярваше, че преминава от този свят към своя небесен отец, към радостта и щастието, което Светият отец, нашият небесен отец папа, който е наш папа - баща, е приготвил за онези, които го обичат."
Митрополит Неофит: "Моментът е тежък, защото светът се разделя с една видна и много достойна фигура в католическия свят. Ние си спомняме посещението на Негово Светейшество в България, знаем неговите послания, знаем неговата категоричност, с която заяви, че не може да допусне и по никой начин не може да бъде убеден, че има българска следа в атентата срещу него. Чухме неговите послания за църквата, за единството, за достойнствата на българските манастири, на нашето монашество. Знаем за неговите усилия да бъде миротворец, да бъде всякога там, където е най-необходимо да се чуе думата на църквата по важни обществени и икономически въпроси, въпросите на войната, на правата на човека, на справедилвостта на каноничността в църквата. Има много неща, които издигат авторитета на този църковен лидер, и паметта му действително ще бъде вечна в християнския свят."

Папа Йоан Павел ІІ посети Пловдив на 26 май 2002 г. и отслужи тържествената меса на централния площад
©
"Рядко такава личност се ражда на този свят" - каза кметът д-р Чомаков
, където се стекоха над 10 000 поклонници от страната и чужбина. Главата на Римокатолическата църква отслужи на български език тричасова Голяма Света литургия за Неделя на Света Троица по католическия календар заедно с кардиналите от неговата свита, епископи и католически свещеници от България и чужбина. Папата провъзгласи за блажени монасите Камен Вичев, Йосафат Шишков, Павел Джиджов, които са били осъдени на смърт и екзекутирани през 1952 г. заедно с Блажения епископ Евгени Босилков. Светият отец обяви датата 13 ноември, която влиза в църковния католически календар, като ден за честване на тяхното възпоминание. Посещението на Светия отец завърши в Пловдив със среща с млади католици, по време на която той нарече България страна на розите и ги призовава да дадат своя принос, за да може страната ни всеки ден да се превръща все повече в земя на гостоприемството и на мира. "Не знам дали ще мога да видя някога отново България, добре, че мога да се срещна с младите българи в края на своето посещение. На вас ви принадлежи утрешният ден. Пожелавам на вашия обичен народ утрешният ден да бъде най-добрият. Прегръщам ви всички и ви благославям", казва той, преди да отпътува от страната.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Poseshtenieto-na-papata-e-edno-ot-nai-golemite-subitiya-za-Plovdiv-5731
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.