Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Близо 60% от българите предпочитат да плащат на лекаря, вместо да се увеличи здравната вноска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:49 / 06.04.2005Коментари ()1025
Близо 80 на сто от българите не са информирани за правата си на пациенти. Това сочат данните от национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение, представено пред журналисти в НС. Проучването е направено в периода 11-21 март сред 1000 души в 86 населени места.
Според данните от него българите, които не се чувстват информирани за правата си на пациенти, са най-младите, бедните и тези с по-ниско образование. Изследването показва още, че около 80 на сто от анкетираните не се чувстват информирани и за работата на Здравната каса. Около 30 % не си спомнят кога за последен път са били на преглед при личния си лекар.
Близо 60 на сто от българите предпочитат да плащат на ръка на лекарите за здравни услуги, вместо да им бъде увеличена здравната вноска.
Проучването е по инициатива на Политическия съвет на НДСВ и цели да се даде оценка на здравната реформа, обясни Антония Първанова от партията. Тя посочи като основни изводи от изследването липсата на информираност у хората и необходимостта от промени. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Blizo-60-ot-bulgarite-predpochitat-da-plashtat-na-lekarya-vmesto-da-se-uvelichi-zdravnata-vnoska-5849
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.