Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правителството одобри Договора за присъединяване на България към Европейския съюз
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 21.04.2005Коментари ()1484
©
Правителството одобри Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, Протокол относно условията и договореностите за приемане на двете страни към ЕС, Акт относно условията за присъединяването им и промени в Учредителните договори на Европейския съюз и Заключителния акт по присъединяването на България към ЕС, съобщи правителствената информационна служба.
Министерският съвет упълномощи министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева да подпишат от името на България Договора за присъединяване и останалите документи, при условията на последваща ратификация. Правителството реши да отправи покана към президента на България Георги Първанов да вземе участие в официалната церемония и също да подпише от името на страната ни Договора.
МС определи състава на правителствената делегация, която ще участва в официалната церемония на 25 април в Люксембург. В нея, освен премиера Симеон Сакскобургготски и министрите Соломон Паси и Меглена Кунева, са и ръководителят на Мисията на България към Европейските общности Станислав Даскалов, посланикът ни в Брюксел Емил Вълев и правителственият говорител Димитър Цонев.
Основни принципи и структура на Договора за присъединяване:
• Договор от 6 разпоредби, в който се регламентира членството на България и Румъния в ЕС, както и се урежда приложимостта на Протокола, съответно на Акта, при влизането в сила или не на Конституцията за Европа. (В случай, че Договорът за създаване на Конституция за Европа не е в сила към датата на присъединяване, България и Румъния стават страни по Учредителните договори на Съюза, така, както са изменени или допълнени, т.е. прилага се Акта за присъединяване. В случай, че Конституцията е влязла в сила към датата на присъединяване, се прилага Протокола за присъединяване. Договорът за създаването на Конституция на Европа ще бъде приложен към Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС. По този начин, с ратификацията на Договора за членство, Народното събрание ще ратифицира и Договора за създаването на Конституция на Европа.)
• Протокол, базиран на Конституцията за Европа, и приложения към него. Акт за присъединяване, базиран на Учредителните договори на ЕС, и приложения към него. Протоколът е подготвен на основата на Конституцията за Европа, докато Актът - на основата на действащите Учредителни договори на ЕС. Протоколът и Актът за присъединяване съдържат т. нар. Общи разпоредби -промените в Институциите на ЕС с оглед присъединяването България и Румъния, финансовата рамка за двете страни, урежда се присъединяването им към вече сключените конвенции, споразумения и протоколи, както в рамките на ЕС, между държавите-членки, така и тези между ЕС и трети страни. На България са отредени 18 места в Европейския парламент, на Румъния- 35, считано до края на настоящия му мандат - 2009 г. За следващия мандат на Европейският парламент (2009 - 2014 г.) България ще разполага със 17 места, а Румъния-с 33. В Съвета на ЕС България ще има 10 гласа, а Румъния - 14. В Комитета на регионите и Икономическия и социален комитет България ще има 12 представители, а Румъния -15. Постигнатите договорености от България в преговорния процес са отразени в част IV на Акта и Протокола - "Временни разпоредби". Тази част съдържа и финансовите договорености за периода 2007-2009 г. и съответните защитни клаузи.
• В приложенията към Протокола и Акта са детайлно разписани конкретни разпоредби по различните преговорни глави, отнасящи се до преходните периоди, дерогациите (изключенията) и специфични механизми, които България е договорила с ЕС по отношение прилагането на правото на ЕС. Договорените преходни периоди за България по глави от преговорите са в Приложение VI към Акта и Протокола.
• Заключителният акт съдържа списък на всички части от Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, както и 3 точки с декларативен характер, които възпроизвеждат текстове от Протокола и Акта за присъединяване.
• Декларациите са 7 на брой. Сред тях е и Декларацията на България относно използването на кирилицата в Европейския съюз. Българският език се признава за автентичен език на Договорите, а също и като официален и работен език, който се използва от институциите на Европейския съюз. По този начин кирилицата се превръща в една от трите азбуки, които ще се използват официално в Европейския съюз.
• Размяната на писма се отнася до включването на България в процедурата за информиране и консултиране относно приемането на определени решения и други мерки, които да бъдат предприети през периода, предхождащ присъединяването. Тази процедура вече се прилага в частта й относно информирането, а веднага след подписването на Договора, България ще може да изразява мнение по проектите на решение и на други мерки като по този начин ще навлиза в ролята си на активен наблюдател в институциите и органите на ЕС.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pravitelstvoto-odobri-Dogovora-za-prisuedinyavane-na-Bulgariya-kum-Evropeiskiya-suyuz-6308
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.