Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Община Пловдив започва пролетно пръскане срещу кърлежи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:06 / 22.04.2005Коментари ()626
©
Община Пловдив е готова с графиците си за пролетното пръскане срещу кърлежи. При добро време пръскането ще започне в понеделник, 25 април и ще продължи 4-5 нощи, съобщиха от общината.
2 256 дка тревни площи ще бъдат подложени на дезакаризация, от които 1919.8 дка в края на април и в началото на май - останалите 336.2 дка. Площите на детски и учебни заведения ще бъдат пръскани отново в началото на септември, преди новата учебна година.
Третирането ще се извършва в нощем между 22 и 6 ч. Изпълнител на поръчката е фирма ЕТ “Санита – Коста Чотов” – Пловдив. Ще се работи с препарата “Биотек С/S” – той е биоразградим, не се натрупва в околната среда, устойчив е на слънчевите лъчи, краткотрайните дъждове не намаляват въздействието му. След като се разреди с обикновена вода, е безвреден за хора и домашни животни. До всеки обработен обект ще бъдат поставени указателни надписи с текст: “Внимание. Пръскано е с отрова” и отбелязана дата на пръскането и карантинния период. Обръщаме внимание на гражданите да не посещават обработените тревни площи и да не разхождат домашните си кучета в тях до изтичане на карантинния период, който е 24 часа.
Обезпаразитяването ще започне в районите “Източен” и “Тракия”, ще продължи в районите “Северен” и “Западен” и ще приключи в районите “Централен” и “Южен”.
Ще бъдат обработвани с предимство тревните площи на детските и учебни заведения, а също най-посещаваните градини, паркове и междублокови пространства.
Списъците с площите и графикът за обработката им ще бъдат поставени на видни места в районните администрации и централната сграда на Общината. Безшумната работа на техниката позволява третирането през нощта, което е по-добро поради намаленото движение на хора, а се постига и вторичен ефект – препаратът действа също върху възрастните форми на комарите, които са активни именно в нощните часове.
Според изготвения график през първата нощ ще се пръска в район "Източен" – 355 декара и район "Тракия" – 150 декара. Втората нощ - отново в "Тракия" – 154.5 декара и в район "Северен" – 323 декара. През нощта на 27 април бъдат третирани 300 дка в район "Западен" и 150 дка в район "Южен", а на следващата - 125 дка в район "Южен" и 362.3 дка в район "Централен". При нужда, ако по някакви причини са пропуснати площи, ще се пръска и в нощта на 29 април.
Посоченият график ще важи при хубаво време. ако има валежи, той ще бъде изместен.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtina-Plovdiv-zapochva-proletno-pruskane-sreshtu-kurlezhi-6345
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.