От днес: Пловдив е кулинарната столица на света | ||||||
| ||||||
В рамките на ден пловдивчани и гостите на Пловдив ще се насладят на специална селекция блюда от националната кухня на различните държави и ще си припомнят неподправения вкус на различни традиционни, български ястия. Ще има и дегустация на вина и музикална програма с изпълнения на живо. По време на фестивала майстор-готвачи от България, Италия, Мексико, Индия, Венецуела, САЩ и Индонезия ще демонстрират пред посетителите неповторимите си кулинарни умения. И изобщо - в основата на фестивала се залага на качественото хапване и пийване и храната като философия и изкуство, както и на храната като продукт на всеки всяка една туристическа дестинация. Голямата шатра, приютила мобилните кухни и щандове, е разпъната пред мол "Пловдив". "Това е страхотна инициатива", поздрави всички, участвали в организирането на феста кметът Иван Тотев - специален гост на откриването. "Храната стана марка, олицетворяваща дадена страна, както и дава възможност да се докоснеш до духа и културата на тази страна." Фестивалът се организира от Министерство на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 18 чуждестранни посолства у нас. Целта е кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите по света да бъдат събрани по едно и също време в България. Общо седем са българските градове - домакини, сред тях и Пловдив. |