Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тъпчат кренвиршите, майонезата и лютеницата с гадости
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:45 / 27.10.2016Коментари ()8015
©
Консумацията на кренвирши, майонеза, лютеница и други "индустриални храни" може да ни докара диабет заради захарите, наблъскани в тях. Причината е, че масово в хранителните продукти се влага нишесте, прости захари и/или глюкозофруктозен сироп. Това заяви Сергей Иванов, директор на Центъра по биология на храните, цитиран от "Телеграф".

Така съдържанието на захари в майонезата например може понякога да достигне количество, това като във вафлите. Иванов посочи обаче, че за да се стигне до диабет, човек буквално трябва всеки ден да яде подобни храни. В най-рисковата група попадат младите хора, които консумират ежедневно кренвирши и лютеница.

Част от въглехидратите, например модифицираните нишестета, са трудно смилаеми и могат да доведат до здравословни проблеми при някои хора. Нишестето се използва и при производството на лютеница е установено, че в буркан, в който е с тегло 500 грама, има 10% захари, което се равнява на 10 чаени лъжици захар.

Нишестето, което е основна съставка в хранителната индустрия, обикновено се използва и за задържане на повече вода в продуктите. Така в кренвиршите водното съдържание започва от 50% и стига до 80%. Също така най-често при производството им вместо месо се влагат остатъци от прасета, крави, пилета и т.н., както и пера от пернатите или нокти и рога, които минават през специална машина за пресоване, която ги превръща в пюре.

Иванов посочи още, че нишестето се ползва и за производство на готови салати като снежанка, руска салата, тиквички с кисело мляко. За да се постигне ниска цена, обикновено в салата с майонеза или цедено кисело мляко влагат нишесте, вода и растителна мазнина.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Tupchat-krenvirshite-maionezata-i-lyutenicata-s-gadosti-679382
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.