Откриха изложба "Коледен кът" в "Недкович" | ||||||
| ||||||
Първият кът е от коледни картички с българска бродерия, като те са направени от деца от клуб "Здраве" на възраст от 11 до 15 г. Особеното при тях е, че се шият с кръстат бод, който се използва в шевиците на народните носии. Изработването на картички отразява традициите на българката за хармония, естетика и творчество. Вторият коледен кът включва: коледарско дръвче, коледарска китка, обредни хлябове, краваи и купа със сурово жито. Обредните хлябове се представят с пита "Боговица" с късмети и паричка. Нарича се така, защото е предназначена за семейството на Бъдни вечер. Питата се меси с чисти мисли и добри пожелания от най-възрастната жена в семейството, облечена с народна носия.С нея стопаните наричат бъдещето на дома и семейството през годината. Питата се разчупва от най-възрастният член на семейството (мъж или жена), вдигната високо над главата с пожелание за здраве, мир и плодородие. Първото парче се нарича на къщата и се поставя високо на полицата с уважение към хляба. Второто е за Богородица, закрилница на дома и семейството, а следващите парчета се раздават по възраст (започва се от по-възрастните към по-младите). Обредните хлябове за Бъдни вечер се разделят на три групи. В първата група са хлябовете за семейството ("Боговицата"). Втората група са за стопанството, с пластична украса, отразяваща дейността на фамилията. Третата група са коледарските краваи, включващи големия кравай с подходяща украса, предназначен за водача на коледарската група (приготвен от неговата изгора) и кравайчета за малките коледари във формата на подкова и кръг. Купата със сурово жито съдържа още: орехи, кромид лук, чесън, ябълка и е символ на бъдещото плодородие в дома. Тя се поставя на масата на Игнажден, Бъдни вечер и Йордановден. Третият кът е Новогодишният-той включва сурвачка и елха.Елхата е символ на плодородието и е привнесена от Европа в началото на XX век.Народната сурвачка е изработена от дрянова пръчка и природни материали - вълна, вълнени конци, пуканки, тиквени семки, фъстъци. Сурвакането на стопаните с пожелание за здраве, дълголетие и късмет се предава чрез докосване с дряновата пръчка и нанизите по нея от коледарите. Коледният венец се прави от елхови клонки, гирлянд, пуканки, сушени плодове и скилидка чесън, която да гони злите сили.Той се поставя на вратата от външната страна и пази дома през мръсните дни (от Коледа до Йордановден). Дорка Четрафилова и децата от клуб "Здраве" получиха грамота от директора на ОИ "Старинен Пловдив" Минко Кафтански за принос в съхраняване на българските традиции. Изложбата ще продължи до 6-ти януари 2017 г. |
Още по темата: | общо новини по темата: 162 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница |