Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Ядрото" в "Капана" се превърна в сцена за улично изкуство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:48 / 03.12.2017Коментари ()5626
Вчера обектът Ядрото в кв. Капана се превърна в сцена за улично изкуство под мотото "НЕ на насилието срещу жените". Кампанията е на "Зонта Клуб - Пловдив" и "Z club Пловдив" и се състои ежегодно в периода 25 ноември - 10 декември. На една от металните огради на гърба на "Ядрото" в "Централен" млади графити-артисти от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства съвместно с Димитър Механджийски (Stern) нарисуваха символа на кампанията: част от дамско лице и око със сълза. На мястото бяха изложени и част от тениските с разкази на анонимни лица, които споделят своя сблъсък с агресията в домовете си и на работното място.

"Темата е много актуална и бихме искали повече хора в България да имат смелост да говорят за агресията в своето ежедневие. Смятаме, че с подобни намеси в градска среда ще привлечем вниманието на обществеността.", споделят дамите от "Зонта клуб - Пловдив".

Кметът на "Централен" подкрепя инициативата и поради темата за графити-изкуството в гр. Пловдив. "Заставам зад това, изкуството да е инструмент за изразяване на мнение и засилване ефекта на обществени каузи. Бих желал да се обърна към всички художници на графити с молба да спазват естетиката и да се съобразяват с културното наследство в един от най-древните градове в Европа - Пловдив.", коментира Стаменов. Администрацията на "Централен" призовава за диалогичност с артистите и съвместно определяне на местата за рисуване.

В съботния ден известният пловдивски артист Димитър Механджийски даде за пореден път пример за приемственост между поколенията. Известен като Stern, който разказва истории на фасадите в "Капана", Димитър направи открит урок специално за младежите от Гимназията за сценични кадри.

Дамите от "Зонта клуб - Пловдив" благодарят на всички, взели участие в кампанията. "Обсъждаме как район "Централен" може да помогне за това тази и други наши кампании да заживеят на стени и огради в учебни заведения през 2018г.", допълват активните членове на Зонта и Z club.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Yadroto-v-Kapana-se-prevurna-v-scena-za-ulichno-izkustvo-761950
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.