Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Днес започват литературните празници "Пловдив чете"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 09.06.2005Коментари ()1964
Днес отбелязваме 150 години българско книгоиздаване. По този повод днес ще бъдат раздадени Националните награди за принос в българската книжовност "Христо Г. Данов". Също днес започват и литературните празници "Пловдив чете". Те ще прдължат 3 дни.
В 16:30 ще се проведе Премиера на Албум "Православни храмове в Пловдив" от Красимир Линков и Александър Пижев. Представянето ще направи Светла Москова в Иконна галерия и е организирано от издателство "Летера". Точно в 17:00 ще бъдат положени цветя и венци на гроба на Христо Г. Данов по случай 150 години българско книгоиздаване. С начален час 17:30 е раздаването на тазгодишните награди "Христо Г. Данов". Голямата награда ще бъде връчена от министъра на културата Нина Чилова. Поради прогнозите за дъждовно време събитието ще се проведе в ресторант "Пълдин", където от 19:00 започва и прием от домакините на гостите и участниците в литературните празници "Пловдив чете".
Програмата на литературния фестивал за 10.06.2005 започва в 10:30 с откриване на книжен базар на издателствата в градинката на Джумаята. Той ще продължи до събота. В 12:00 ще се състои премиера на "Dictionnaire françеs-bulgare" с автори А. Кюлева, Б. Желявска, Г. Меламед, И. Антонова, И. Ганчева, К. Данчева, М. Чакърова, Р. Йотова. Участват Френски културен институт - г-н Юбер льо Форестие, "Алианс Франсез", г-н Бернар Руо, генерален представител за България. Представянето ще бъде във Френска езикова гимназия. В 12:30 пък е премиерата на книгата "И утре е начало" - лирика, автор Антоанета Караиванова в Професионална гимназия по облекло - Пловдив. Премиерата на албум "Древна Тракия" от проф. Иван Маразов е насрочена за 16:00 в Постоянна експозиция "Златю Боаджиев", а представянето ще направи Красимир Линков. Отново там, но в 17:00 е премиерата на "Един живот по-късно" - лирика с автор Галина Вълчева. В Къща "Ламартин" в 17:15 е премиерата на "Любовно разписание" от Георги Константинов. Представяне на книгата "Дъжд от китайски капки" с автор Ваня Ангелова ще се състои от 17:30 в Книжарница "Магелан". От 18:00 е официалното честване 120 години от рождението на Николай Лилиев. Слово ще изнесе доц. Владимир Янев, ПУ в Лекционна зала на НБ "Иван Вазов". Ще присъства Елка Константинова, родственица на поета. Литературно четене на Сдружение на българските писатели - Вечер на пародията ще се проведе от 18:30 в Постоянна експозиция "Златю Бояджиев". Последната проява за деня е отново Литературно четене, но в Конгресен център на Международен панаир, а участващите автори са Велин Станев - "Любоff", разкази, Стоян Терзиев - "Сънят на пеперудата", Константин Кацаров - "Дрибъл" - роман. В проявата ще се включат и рок-група "Ренегат".
Последния ден (11.06.2005) на литературните празници ще започне с Творческо писане, организирано от Нов български университет под ръководството на доц. Михаил Неделчев, Лора Шумкова, Емилия Дворянова. То ще се състои от 10:00 ч. в Балабанова къща. В 11:00 е премиерата на книгата "Последствия" с автор Христо Карастоянов. Представяне ще направи Борис Минков. Премиери на сборниците на НБУ: "Литературни култури и социални митове", т. 1 и 2, "Четенето в епохата на медии, компютри и интернет", Вестник "Европа - България" ще представят доц. Михаил Неделчев и екип на департамент "Нова българистика" в 12:30 в ПУ "Паисий Хилендарски". В 14:00 ще се състоят примиерите на няколко книги на ИК "Жанет-45" в Балабановата къща. Това са "Нищо ново" - стихове, автор Екатерина Йосифова, "Тежка картечница преди сън" - стихове, автор Бойко Ламбовски, "Памук, стъкло и електричество" - стихове, автор Надежда Радулова, "Обявяване на провала" - стихове, автор Марин Бодаков. Последната проява, която се явява и своеобразно закриване на литературните празници "Пловдив чете", е от 17:00 отново в Балабановата къща. Там премиера на романа "Скритата градина" с автор Иван Вълев ще направи Емилия Каменова.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Dnes-zapochvat-literaturnite-praznici-Plovdiv-chete-7652
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.