Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха първото депо за твърди битови отпадъци по европейски модел в землището край с.Цалапица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:34 / 15.06.2005Коментари ()3104
Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, областният управител на Пловдив Гьока Хаджипетров и кметовете на Пловдив и на общините Родопи и Марица откриха 3 нови събирателни колектори на сметището край Цалапица. Това бе втора, последна фаза от втория етап по изграждане на сметището. Площадката на депото се намира на десния бряг на река Марица, западно от устието на р. Въча, на 17 км от Пловдив, върху 238 дка в землището на с. Цалапица.
"Откриването на днешния обект е едно доказателство, че България върви напред и просперира”, каза министър Арсенова. 12 млн. лева са инвестициите в проекта, като през последните четири години в него са вложени 8,5 млн. лв. "Стандартите са европейски, но проектът е изцяло български", заяви министърът на екологията. Тя съпостави депото със съществуващите подобни депа за твърди битови отпадъци в големите градове като Мюнхен и Виена. Тя заяви още, че това е по-добро например от депото във Франкфурт, не само защото е ново, но и защото е планирано правилно и предварителната подготовка е извършена на много добро ниво.
Близо 450 000 души е населението, чиито отпадъци се депонират на сметището край Цалапица. Това са жителите на Пловдив, Стамболийски и селата от община Родопи. Целта е пълно саниране на старото сметище, като отпадъците се предепонират в новоизградените клетки и едновременно се поемат новопостъпващите отпадъци от града и региона. Предепонираните отпадъци до момента са 1,5 млн. тона.С реализирането на проекта се ликвидира съществуващото сметище и възможността от по-нататъшно замърсяване на подземните води и почви в района.
Кметът на Пловдив изтъкна, че това е един от първите проекти в неговото управление, започнат още преди 6-7 години. "Пловдив няма територия и е принуден чак тук да депонира отпадъците си", каза той. Чомаков благодари на кметовете на съседните общини за проявеното разбиране и участие в изграждането на сметището. "С това модерно, по европейски норми сметище, всички общини осъзнаха, че е добре да го пазят и стопанисват добре", каза още той.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otkriha-purvoto-depo-za-tvurdi-bitovi-otpaduci-po-evropeiski-model-v-zemlishteto-krai-sCalapica-7806
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.