Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриват "Дом на традициите" в хисарското село Старо Железаре
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:55 / 21.03.2009Коментари ()3091
В 11 часа днес в село Старо Железаре, община Хисаря ще бъде открит "Дом на традициите" - етнографски музей и демонстрационен център. Музеят се помещава в красива сграда с възрожденска архитектура, ремонтирана и обновена с финансовата помощ на община Хисаря. Многобройните експонати са дарение от жителите на село Старо Железаре, град Хисаря и други селища на общината. С доброволен труд в ремонта, събирането и подготовката на изложбените материали с включиха местното читалище "Тодор Пашкулов" и Туристическия информационен център от Хисаря.

Двата акцента в експозицията са "Хлябът" и "Сватбата". Чрез тези основни български символи се проследява живота и историята на местната общност. Освен това са оформени места, където посетителите ще могат сами да счукат червен пипер и подправки, за да приготвят прочутата старожелезарска шарена сол или да предат вълна с хурка и вретено в къта за "домашни занимания". Богатата колекция от автентични костюми, престилки и бръченици разкрива колорита на местната тракийска носия. Показани са и характерните за този край обреди и ритуали, както и някои използвани в стари времена амулети и заклинания.

"Домът на традициите", чрез самодейните групи за автентичен фолклор ще представя тематични ритуали, демонстрации на старинни занаяти и дейности от бита като туристическа анимация. По този начин етнографският център ще обогати туристическия продукт на община Хисаря и ще спомогне за запазване на традициите, историята и местната култура.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Otkrivat-Dom-na-tradiciite-v-hisarskoto-selo-Staro-Zhelezare-82297
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.