Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
РИОСВ-Пловдив засилва контрола във връзка с началото на пожароопасния сезон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:46 / 01.04.2009Коментари ()1071
РИОСВ-Пловдив засилва контрола за недопускане на палежи и пожари в защитените територии и земеделските земи. Със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров периодът от 1 април до 31 октомври 2009 г. е определен за пожароопасен сезон. Особено внимание ще се обърне на предотвратяването на пожари в защитените територии - изключителна държавна собственост.

Екоекспертите изготвят оперативни планове за работа с държавните лесничейства, общините и кметствата, както и със звената на Гражданска защита и районните служби на „Противопожарна и аварийна безопасност" за съвместни дейности срещу пожари. От общините се изисква да следят за спазване на забраната за палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви, паленето на огън от туристи в горите. РИОСВ-Пловдив напомня, че при паленето на стърнища и други растителни остатъци изгарят всички органични съставки в повърхностния слой на почвата. Унищожават се микро и макроорганизми, които подпомагат почвообразуващия процес и са полезни за почвеното плодородие. Създават се условия за изгаряне на лесозащитни пояси, отделни дървета и храсти, а понякога и на цели горски масиви. В пожарите загиват и много птици и животни.

На нарушителите на разпоредбите са налагат административно-наказателни мерки, като предвидените глоби са от 100 до 6 000 лв. за физически лица и от 100 до 20 000 лв. за юридически лица.

 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/RIOSV-Plovdiv-zasilva-kontrola-vuv-vruzka-s-nachaloto-na-pozharoopasniya-sezon-83900
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.