Диетолози посочиха най-вредните и най-полезните части от пилето | ||||||
| ||||||
В днешната информация обаче експерти по храненето обясняват каква част от пилето е най-полезна за човешкото тяло и коя най-вредна. Още в началото трябва да се посочи, че в сравнение с другите месни продукти, пилето е фаворит. Това се дължи на първо място на факта, че пилето е е достъпен източник на протеини, и че не съдържа толкова много калории. Лекарите препоръчват да се замени свинското с пиле, за да нямате проблеми със запушвания на кръвоносните съдове. Но не бързайте да отказвате говеждото месо. В него все пак има доста повече желязо, отколкото в пилешко месо. Ако се вгледаме в химическия състав на всеки "пилешки" елемент, ще видим, че като процент от мазнините, те са най-малко концентрирани в гърдите и филето. Точно в тази част на пилето е най-малко холестеролът - големият враг на съдовете и сърцето. По-малко полезен е пилешкият черен дроб. В него има повече мазнини, отколкото в гърдите, пълен е и с холестерол. Но пък се съдържат достатъчно протеини (19 грама). Черният дроб освен това е богат на желязо, мед и витамин В12. В пилешките крачета и бутчета също има доста мазнини и калории. Съотношението между белтъчини, мазнини, въглехидрати е 16, 10, 0. Както се виждаме в тези части на пилето, съотношението на протеините намалява, те са материалът за изграждане на мускулите ни. Но най-вредната част от пилето са крилата. На практика те нямат месо. А от мазнините им няма голяма полза. Освен това, за да ги направят по-пикантни, тях ги пържат и сервират в комбинация с висококалорични сосове. Така ползите стават още по-малко. Тази част от пилето не е подходяща за диетично хранене. Източник: zdrave,to |