Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Гиньо Матев прави хумус за зеления Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:35 / 14.04.2009Коментари ()1737
© Plovdiv24.bg
4 000 000 лв. годишно ще започне да спестява общината, ако бързо се намери оперативна програма, която да финансира готовия вече проект за компостиране на растителната маса, разработен по инициатива на кмета на "Тракия" Гиньо Матев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Събирането и извозването на 1 куб. м растителна маса дo сметището в Цалапица в момента струва над 10 лв. Освен до големи икономии, компостирането ще създаде хумусна маса, която е от голяма значение за зелената система на Пловдив.
При разлагането на растителната маса се получава един чист екологичен продукт, който ще се използва за подновяване на почвата в съществуващите и новоизграждащите се паркове", обясни Матев пред журналисти.

"Има различни типове компостери - пластмасови, метални, но най-добрите са естествените, заградени от живи храсти или дървета. Дори разрешително не е нужно за тях. Машини ще раздробяват растителната маса. Калифорнийският червей ще се използва за процесите на гниене", уточни главният експерт в дирекция "Екология" Петя Николова.

Над 250 000 кв. м подходящи за изграждането на компостери площи има в Пловдив. В "Тракия" те са над 75 000 кв. м и там ще е пилотният проект.

"Това ще е само началото, защото полученият растителен хумус ще се смесва в определено съотношение с утайките от пречиствателната станция и ще се получава хубава добавка към почвата", убеден е Матев.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 2
11.09.2009 »
01.08.2009 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ginyo-Matev-pravi-humus-za-zeleniya-Plovdiv-86102
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.