Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
До 2015 г. ще имаме хранилище за погребване на радиоактивните отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:58 / 21.07.2005Коментари ()1356
©
Националното хранилище за погребване на радиоактивните отпадъци ще бъде построено до 2015 г. от Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци”, реши правителството. Въвеждането на съоръжението в експлоатация е една от приоритетните задачи в приетата от Министерския съвет в края на 2004 г. Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци.
За прилагането на “Единната конвенция за безопасност при управление на отработено гориво и безопасност при управление на радиоактивни отпадъци” страната ни е задължена да изгради хранилище. Вземането на решение за започване на строителните работи ще гарантира, че България изпълнява препоръките на Международната агенция по атомна енергия към страните-членки, които бяха направени при първото заседание за преглед на националните доклади на страните, подписали и ратифицирали конвенцията.
Национално хранилище за погребване на радиоактивните отпадъци трябва да влезе в експлоатация към 2015 г., а до края на 2007 г. трябва да завърши избора на площадката. От голямо значение за успешното реализиране на проекта е процесът на взимане на решения да бъде открит и прозрачен, с възможно най-голяма яснота по всички стъпки, които предстои да бъдат предприети.
Финансирането на проекта е включено в дългосрочните планове на фонд “Радиоактивни отпадъци”, в който внасят вноски всички производители на радиоактивни отпадъци.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Do-2015-g-shte-imame-hranilishte-za-pogrebvane-na-radioaktivnite-otpaduci-8737
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.